Povedené video ukazuje polovinu aerodynamického krytu Falconu Heavy klesající k Zemi

Společnost SpaceX zveřejnila zajímavé video, které ukazuje polovinu aerodynamického krytu (tzv. kapotáže) Falconu Heavy klesající zpět k Zemi. Tato „skořápka“ tvoří špičku rakety a náklady na její výrobu činí několik milionů dolarů.

Dotyčný kus kovu bude podle dostupných informací znovu použit během startu Falconu 9, který se dnes v odpoledních hodinách našeho času uskuteční na floridské Cape Canaveral Air Force Station.

Video bylo natočeno v dubnu a můžete na něm vidět jednu část kapotáže oddělenou od užitečného nákladu, což byl v tomto případě komunikační satelit Arabsat-6A.

Obě poloviny později dopadly do oceánu, odkud byly vyloveny. SpaceX nicméně již dosáhla velkého pokroku v zachytávání aerodynamických krytů pomocí lodí vybavených speciálními konstrukcemi se sítěmi – jak ostatně předvedla letos v červnu po vypuštění Falconu Heavy.

Pro úplnost dodejme, že při dnešním startu bude vynesena do vesmíru druhá várka (přibližně 60 kusů) satelitů Starlink, jejichž úkolem je zajišťovat vysokorychlostní širokopásmové připojení k internetu.

Zahraniční média upozorňují, že Falcon 9 vybraný pro tuto misi bude poprvé vybaven boosterem, který byl v minulosti použit již třikrát.

Diskuze (5) Další článek: Alexa oslavila 5. narozeniny a její šéf nastínil, jak nás budou asistenti špehovat na každém kroku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,