Pozemní laserový systém NAZAR Turecku poskytne ochranu proti řízeným střelám s elektro-optickým a infračerveným naváděním

  • Turecká společnost Meteksan Defence Industry Inc. nedávno ohlásila, že vyvíjí nový pozemní laserový systém NAZAR
  • Ten by měl Turecku poskytnout pokročilou „soft-kill“ laserovou technologii, jaká je ve světě stále spíše výjimkou
  • NAZAR je vyvíjený především jako obrana proti řízeným střelám s elektro-optickým a infračerveným (EO/IR) naváděním

Turecká společnost Meteksan Defence Industry Inc. nedávno ohlásila, že vyvíjí nový pozemní laserový systém NAZAR. Ihned si získal velkou pozornost, jako jeden z nejvíce zvláštních projektů, jimiž se zabývá turecký obranný průmysl. NAZAR bude představen na letošním veletrhu International Defence Industry Fair (IDEF), který pořádá Turecko jednou za dva roky.

Projekt NAZAR by měl Turecku poskytnout pokročilou „soft-kill“ laserovou technologii, jaká je ve světě stále spíše výjimkou. NAZAR je vyvíjený především jako obrana proti řízeným střelám s elektro-optickým a infračerveným (EO/IR) naváděním. Systém by měl bránit před takovými útoky kriticky významné základny a zařízení. Pro Turecko má tento projekt strategický význam.

V první fázi vývoje bude NAZAR fungovat v podobě mobilní pozemní platformy. Takový systém je možné snadno dopravit na místo jeho operačního nasazení. NAZAR potřebuje k provozu méně než 10 kW energie. Elektřinu potřebnou k provozu laseru poskytuje systému vlastní generátor, takže nepotřebuje žádný vnější zdroj elektřiny.

V další fázi projektu bude NAZAR po nezbytných úpravách nasazen ve verzi NAZAR DENIZ jako protiraketová obrana na lodích. V tomto případě bude systém využívat zdroje energie lodi. Prvním operátorem systému se stane turecké námořnictvo, které nainstaluje pozemní verzi na jedné nejmenované základně.

Pracuje se i na lehčí a menší verzi

Společnost Meteksan Defence Industry pracuje i na lehčí a menší verzi laserového systému. Ta je určena pro menší platformy, jako jsou například rychlé bojové čluny. Tvůrci systému také počítají s tím, že NAZAR poslouží k výzkumu, vývoji a testování budoucích laserových technologií.

Meteksan Defence Industry vyvíjí pro turecké ozbrojené síly celou řadu hi-tech produktů. Zaměřují se na celkem 6 hlavních oblastí technologií: radarové systémy, systémy na průzkum a zabezpečení perimetru, laserové a elektro-optické systémy, komunikační systémy, podvodní akustické systémy a simulátory.

Díky tomu se Meteksan Defence Industry podílí na mnoha stěžejních projektech turecké armády, včetně nových lodí, helikoptér, dronů a protitankových i protileteckých střel.

Váš názor Další článek: Trh knih je zajímavý český projekt, na kterém můžete prodávat a nakupovat knížky z druhé ruky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,