USB

Pozor na neznačkové USB nabíječky. Dvě ze tří jsou až nebezpečné, varuje ČOI

Česká obchodní inspekce v loňském roce přímo u dovozců a distributorů zkontrolovala 57 typů USB nabíječek. Nedostatky zjistila u 37 typů.

Problémy měly charakter často jen administrativní (chyběly kontaktní údaje výrobce nebo informace v českém jazyce), ale nebyla nouze i technické nedostatky, což už může vést ke zranění uživatele. V závažnějších případech ČOI nařídila stažení výrobků z trhu, v jednom případě dokonce zničení výrobků.

ČOI postupně zanáší nevyhovující výrobky do systému pro rychlou výměnu informací o nebezpečných nepotravinářských výrobcích RAPEX. Abyste nemuseli procházet košaté týdenní reporty, nabíječky jsme vytáhli do galerie v tomto článku.

Renomovaná značka mezi nevyhovující výrobky pronikla vlastně jen dvakrát: Duracell jako jediný na výzvu ČOI reagoval, výrobek stáhl z trhu a na webu informoval uživatele o potenciálním nebezpečí. Hned ve třech případech se na nevyhovující nabíječce objevuje značka Samsung, jenže ve všech třech případech jde o padělky, se kterými Samsung nemá nic společného.

Úspora malá, nebezpečí velké

Kontroly se zaměřovaly na neznačkové výrobky. Typicky šlo o dovoz menších sérií z Číny, které se mohou objevovat na pultech zejména menších maloobchodů s příslušenstvím jako levné alternativy ke značkovým výrobkům. Problém je, že zátah ČOI proběhl už loni a od té doby se na náš trh jistě dostaly další obdobné „neznačky“.

Nicméně nosná informace zůstává: Úspora se nemusí vyplatit a není v silách běžného uživatele zhodnotit, zda je ten který výrobek bezpečný či nikoliv. 

Neznámá značka nemusí nutně znamenat problém, nicméně i šetření ČOI potvrzuje, že riziko roste. Raději připlaťte, v případě obyčejné nabíječky k mobilu jde o několik desetikorun. Pokud vidíte značkovou nabíječku dražší o několik stokorun, jde s největší pravděpodobností o příplatek za rychlost nabíjení – vyšší nabíjecí výkon totiž vyžaduje dražší materiály a konstrukci nabíječky.

Diskuze (18) Další článek: Microsoft investoval miliardu dolarů do OpenAI. Chce pomoci vytvořit „prospěšnou“ obecnou inteligenci

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,