Pozor na sluníčko! Víte, jak dlouho vás ochrání opalovací krém? Kratší dobu, než si myslíte

Na závěr května meterologové slibují tropické počasí, čehož jistě řada lidí využije k chytání bronzu, procházkám do přírody, koupání a dalším outdoorovým aktivitám. Důvody, proč není dobré pobývat dlouhou dobu na sluníčku bez opalovacího krému, jistě není třeba připomínat. Víte ale, jak dlouho tyto kosmetické přípravky účinkují?

Podle odborníků je to mnohem kratší dobu než si nejspíš myslíte – pouhé dvě hodiny od jejich aplikace.

„Hovoříme-li o opakovaném používání opalovacího krému po dvou hodinách, pak toto číslo vychází z toho, jak je SPF (Sun Protecting Factor, pozn. red.) testován,“ vysvětlil dermatolog John Zampella z NYU Langone Health.

Pokud si například v 10:00 nanesete krém se SPF 50, pak v poledne vám pravděpodobně ještě pořád bude poskytovat nějakou ochranu – ale již mnohem menší. „V tomto okamžiku to může odpovídat třeba SPF 10,“ uvedl Zampella.

Když už jsme jednou u SPF, většina dermatologů se shoduje na tom, že nemá smysl kupovat si silnější produkty, než jsou výše zmíněné padesátky. Už třicítka totiž zastaví zhruba 96 % škodlivých UVB paprsků, což je dostačující.

Víte-li tedy, že během slunečného dne budete trávit hodně času venku, vezměte si opalovací krém s sebou a každé dvě hodiny „nátěr“ obnovujte. Alespoň na místech, která jsou nejvíc náchylná ke vzniku rakoviny kůže – tedy na vrchní části uší, čelu, tvářích a nosu.

Diskuze (7) Další článek: Nvidia aktualizuje Shield TV: Dostane Android 8.0 a upravené prostředí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,