Nehodu Sojuzu způsobil senzor, Roskosmos uveřejnil i video (aktualizováno)

  • Během startu nosné rakety Sojuz se stejnojmennou kosmickou lodí došlo k mimořádné situaci.
  • Přibližně dvě minuty po startu se loď od rakety odpojila a nouzově přistála.
  • Závada byla patrně minimálně na jednom ze čtyř urychlovacích bloků.
  • Posádka je v pořádku.

1. listopadu 2018

Roskosmos dnes na tiskové konferenci potvrdil, že nehodu Sojuzu v říjnu způsobil senzor na jednom ze čtyř boosterů. Senzor spouští ventil s kapalným kyslíkem, který se postará o bezpečné oddělení boosteru od centrální rakety pokračující v letu. K chybě došlo během montáže.

Rakety Sojuz ve verzi FG se do služby vrátí v polovině listopadu, kdy má k Mezinárodní kosmické stanici odstartovat bezpilotní nákladní loď Progress. Astronauti by se mohli ke stanici vydat v prosinci.

Roskosmos také zveřejnil video z kamery umístěné na trupu rakety:

31. října 2018

Za nepovedený start Sojuzu mohla podle Roskosmosu „abnormální činnost senzoru, který signalizuje oddělení prvního a druhého stupně“ – tedy přídavných boosterů od centrální rakety. Pro TASS to uvedl šéf pilotovaných letů Roskosmosu Sergej Krikalev.

Na internetu je také neoficiální, ale velmi povedená animace celého startu a to včetně aktivace záchranného systému.

12. října 2018

16:13: Vyšetřování může být rychlé. Do 20. října by mohly být výsledky. K dalšímu startu Sojuzu (ve stejném složení) by mohlo dojít po Novém roce.

9:40: Na oficiální informace si musíme počkat, ale přesto už víme, jak probíhalo nouzové přistání Sojuzu a jaké jsou možné příčiny nepovedeného startu.

Pokud dojde k problému během první fáze letu, aktivují se motory na záchranné věžičce a kosmickou loď Sojuz odnesou do bezpečí. Záchranný systém může být aktivován i na startovací rampě, kdy se loď dostane do výška asi 1,5 km.

Záchranná věži se od rakety odpojila 114 sekund po startu, takže posádce už pomoci nemohla.

V čase 118 sekund po startu se odpojily čtyři urychlovací bloky (boostery). Někdy se označují také jako první stupeň. Tlakový ventil na jednom z boosterů se však zřejmě (zatím je to jen hypotéza) nepodařilo otevřít. Oddělení boosteru neproběhlo správně a došlo ke kolizi boosteru s druhým stupněm nosné rakety. Posádka dostala signál „havárie“.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Vlevo: schéma rakety Sojuz (1 první stupeň v podobě čtyř boosterů, 2 druhý stupeň, 3 třetí stupeň, V záchranná věžička). Na fotografii uprostřed jsou pěkně vidět urychlovací bloky (boostery). Vpravo záchranná věžička.

Systém nouzového úniku je v takovém případě aktivován, pokud senzory na druhém nebo třetím stupni zaznamenají odchylku od standardní trajektorie o více než 7 (na druhém stupni rakety) nebo o 10 (na třetím stupni rakety) stupňů.

Po oddělení boosterů má scénář nouzového úniku šestisekundovou pauzu, která druhému stupni umožní stabilizovat let po poněkud násilnějším oddělení boosterů.

V čase 122 sekund po startu se kosmická loď Sojuz (respektive již jen její orbitální modul a návratový modul) odpojila od rakety.

Jak jsme uvedli, záchranná věž již nebyla k dispozici, a tak únik zajistil zážeh motorů na aerodynamickém krytu. Nejdříve se zažehly dva motory na tuhé pohonné hmoty a o 0,32 sekund další dva.

Po 160 sekundách se oddělil návratový modul. Posádka byla vystavena přetížení 6,7 G.

Asi 30 minut po startu modul dosedl zhruba 400 km od místa startu.

9:40: Takhle zachytil neúspěšný start Sojuzu evropský astronaut Alexander Gerst z paluby ISS.

Klepněte pro větší obrázek

11. října 2018

19:35: Setkání astronautů s rodinami...

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

18:31: Z tiskové konference NASA: Posádku odnesly do bezpečí motory Sojuzu a ne záchranná věžička. Pobyt současné posádky na ISS může být prodloužen z poloviny prosince maximálně do 4. ledna.

18:06: je oficiálně potvrzeno, že se kosmonauti zítra vrátí do Hvězdného městečka u Moskvy.

16:02: Shrnutí: Přibližně dvě minuty po startu rakety Sojuz ze dvěma členy posádky ISS došlo k poruše. Zatím to vypadá, že jeden ze čtyř urychlovacích stupňů narazil do druhého stupně rakety Sojuz (do centrálního stupně).

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Fotografie havárie ze Země

Loď s kosmonauty se oddělila od rakety a přistála asi 450 km od místa startu. Při sestupu zažila posádka přetížení 6,7 G, což je více, než je obvyklé. Oba kosmonauti jsou v pořádku. Vyšetřování nehody začalo a starty raket Sojuz jsou pozastaveny.

Nejbližší let Sojuzu k ISS měl původně proběhnout 31. října s bezpilotní lidí Progress. Další pilotovaný let měl proběhnout před Vánoci. Na ISS jsou tři astronauti, kteří se mají vrátit v polovině prosince. V nejhorším možném případě může stanice zůstat poprvé za 18 let neobydlena.

14:27: posádka vypadá v pořádku. Fotografii před převozem uveřejnil Roskosmos.

Klepněte pro větší obrázek

13:38: K závodě došlo na raketě Sojuz. Možná bychom to měli upřesnit. Jde o Sojuz-FG. První start této verze proběhl v roce 2001 a tento byl 65. Dosud měla tato verze rakety 100 % úspěšnost.

13:19: Posádka musela snést přetížení „jen“ 6 až 7 G. Pokud došlo k nehodě zhruba v období odpojení urychlovacích stupňů, tak byla rychlost rakety asi 1,5 km/s.

13:13: Korekce: Posádka nemíří do Moskvy ale zpět do místa startu – na Bajkonur. Americký člen posádky Nick Hague se vrátí do USA.

13:04: podle ruského TASSU není posádka ve zcela dobrém zdravotním stavu. Aktuálně je na cestě do Hvězdného městečka u Moskvy.

12:47: Posádka je v pořádku, což je hlavní. Co bude dál? Na ISS je standardně šestičlenná posádka, která se postupně mění (vždy po tři, nově 3 nebo 2) v půlročních intervalech. Tři kosmonauti přistáli na Zemi před pár dny, tři jsou na palubě ISS.

Na Zemi se mají vrátit v polovině prosince (ve slavném Sojuzu s dírkou). Posádka jako taková může na stanici zůstat déle, ale kosmická loď Sojuz výrazně déle ne (její životnost je právě asi půl roku). V krajním případě se může stát, že ISS zůstane na konci roku poprvé po 18 letech bez posádky. Problém by to nebyl. Vesmírný komplex lze ovládat ze Země.

12:27: posádka je už mimo loď.

12:14: Sojuzy (rakety i stejnojmenné lodě) jsou považovány za bezpečné. Ke smrtelné nehodě při startu nikdy nedošlo a to i díky záchrannému systému.

Na špici lodi si můžete povšimnout věžičky, která disponuje motory. V případě problému, jaký nastal dnes, se motory zažehnou a loď odnesou do bezpečí.

K jedinému nouzovému přerušení startu došlo u Sojuzu 18 dne 5. dubna 1975. Kosmonauti tehdy museli vydržet přetížení 21 G. Přežili s pohmožděninami. Tehdy také letěli na orbitální stanici – Saljut.

Klepněte pro větší obrázek

12:13: Tady ještě boostery (urychlovací bloky) na detailním obrázku. Celkem jsou čtyři, pracují dvě minuty. Jejich průměr je 2,7 a výška 19,6 metrů. Vypadá to, že došlo k destrukci jednoho stupně přibližně 2 minuty po startu – tedy v době, kdy mělo dojít k odpojení.

Klepněte pro větší obrázek

12:03: přibližné místo přistání

11:58: Podle aktuálních informací to vypadá na problém s urychlovacími bloky rakety Sojuz.

11.39: V této fázi letu Sojuzu, při oddělování třetího stupně rakety, nastal problém.

11.35: Záchranný tým potvrdil nouzové přistání. Posádka je v pořádku! Modul dopadl v Kazachstánu, východně od města Jezkazgan.

11:30: Připravuje se nouzové přistání. Kosmonauti dosednou v oblasti Sibiře, během přistání budou čelit vysokému přetížení, ale není to nic, na co by nebyli trénovaní. Po přistání budou muset čekat na záchranu, nicméně do předpokládaného místa dopadu by se záchranáři měli dostat do hodiny a půl

11:00: Posádka je v pořádku. Raketa se bude vracet po balistické křivce, tedy neřízeným přistáním. Není zatím jasné, kde přesně přistanou.

10:57: Došlo k vážným problémům! Raketa proto na ISS nedorazí a bude se nouzově vracet zpátky na zem. Vše můžete stále sledovat živě ve videostreamu níže.

10.54: Sojuz MS-10 již odstartoval, ale po startu se objevily komplikace při oddělení třetího stupně. Zatím chybí podrobnější informace


Dnes dopoledne startuje další raketa s vesmírnou lodí Sojuz MS-10, která vynese na ISS dvojici kosmonautů. Na palubě bude Nick Hague a Alexej Ovčinin. Start by měl proběhnout již za pár minut a můžete ho sledovat živě na YouTube kanálu NASA:

Raketa startuje z kosmodromu Bajkonur a navzdory skutečnosti, že je v kokpitu místo pro tři kosmonauty, obsazeny jsou pouze dvě sedačky. Na ISS probíhají personální změny a třetí se využije až při návratu.

Diskuze (30) Další článek: Pozor na kalkulačku ve Windows, nebo propadnete z matematiky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,