Podle nové studie může každodenní pití čaje o více než čtvrtinu snížit riziko vzniku cukrovky druhého typu. V porovnání s osobami, které čaj nepijí, byla u těch, kteří jej pijí, pravděpodobnost, že jim bude diagnostikováno toto onemocnění, nižší nejméně o 28 %. Navíc se u konzumentů čaje snížilo i riziko vzniku prediabetu o citelných 15 %.
Studie naznačuje, že čaj zvyšuje vylučování glukózy močí, což vede ke zlepšení inzulinové rezistence a lepší regulaci hladiny cukru v krvi. Vzhledem k tomu, že v USA je u každého desátého člověka diagnostikována cukrovka, převážně 2. typu, která je způsobena nezdravým životním stylem, jsou tato zjištění významná. Výsledky byly publikovány v odborném časopise Diabetologia a prezentovány na výročním zasedání Evropské asociace pro studium diabetu.
Tmavý čaj a cukrovka
Společný výzkum vědců z australské University of Adelaide a čínské Southeast University ukázal, že tmavý čaj snižuje riziko téměř o polovinu (47 %). Pozitivní účinky vědci přičítají výrobnímu procesu zahrnujícímu mikrobiální fermentaci. Během něj vznikají bioaktivní sloučeniny, jako jsou alkaloidy, volné aminokyseliny, polyfenoly, polysacharidy a deriváty.
Tyto sloučeniny jsou známé svými silnými antioxidačními a protizánětlivými vlastnostmi, zvyšují citlivost na inzulín, optimalizují výkonnost buněk slinivky břišní a mění složení střevních bakterií. Ačkoli jsou tyto účinky nejvýraznější u tmavého čaje, v určité míře je vykazují i ostatní druhy tohoto nápoje.
Do výzkumu bylo zahrnuto 1 923 dospělých (562 mužů a 1 361 žen) ve věku 20 až 80 let z osmi čínských provincií. Z těchto účastníků mělo diagnostikovaný 436 diabetes, 352 prediabetes a 1 135 vykazovalo normální hladinu glukózy v krvi.
„Významné zdravotní přínosy čaje, včetně snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění a cukrovky 2. typu, byly v posledních letech zaznamenány v několika studiích, ale mechanismy, které tyto přínosy způsobují, byly dosud nejasné,“ říká docent Tongzhi Wu z Adelaide University v tiskové zprávě.
Tmavý čaj neznamená černý čaj
„Naše zjištění naznačují ochranné účinky pravidelného pití čaje na hladinu cukru v krvi prostřednictvím zvýšeného vylučování glukózy močí, zlepšení inzulinové rezistence, a tím i lepší kontroly hladiny cukru v krvi. Tyto výhody byly nejvýraznější u každodenních konzumentů tmavého čaje.“ vysvětluje Tongzhi Wu.
Vědci také zdůrazňují rozdíl mezi černým a tmavým čajem (Pchu-er) a vysvětlují, že klasifikace čaje v Asii, zejména v Číně, je založena na způsobech zpracování. Například zelený čaj neprochází fermentací, zatímco jedinečným rysem tmavého čaje je mikrobiální fermentace.
Při zohlednění faktorů, jako je věk, pohlaví, etnický původ, BMI, cholesterol, konzumace alkoholu, kuřácké návyky, rodinná anamnéza cukrovky a pravidelné cvičení, studie zjistila, že u pijáků tmavého čaje se riziko prediabetu snížilo o 53 %. Mezi účastníky studie byli jak nepravidelní pijáci čaje, tak i ti, kteří trvale pijí jen jeden druh čaje.
Jak působí tmavý čaj na organismus?
Osoby s cukrovkou mají tendenci ke zvýšené reabsorpci glukózy ledvinami, což znamená, že jejich ledviny zadržují více glukózy, která se pak nevylučuje močí, což vede ke zvýšené hladině cukru v krvi. Po analýze různých faktorů studie zjistila, že každodenní konzumace čaje koreluje se zvýšeným vylučováním glukózy močí a sníženou inzulinovou rezistencí ve srovnání s těmi, kteří čaj nekonzumují.
„Tato zjištění naznačují, že působení bioaktivních látek v tmavém čaji může přímo nebo nepřímo modulovat vylučování glukózy v ledvinách, což je účinek, který do jisté míry napodobuje účinek gliflozinů (nové skupiny antidiabetických léků, jež inhibují činnost transportéru pro sodík a glukózu v ledvinách), které jsou účinné nejen při prevenci a léčbě diabetu 2. typu, ale mají také významné ochranné účinky na srdce a ledviny,“ dodává Wu.
Přestože jsou výsledku výzkumu velice slibné, vědci upozorňují, že observační studie nemohou definitivně prokázat příčinnou souvislost. V současné době proto provádějí dvojitě zaslepenou, randomizovanou studii, aby své výsledky ověřili. Uznávají také možné zkreslení způsobené dalšími faktory životního stylu a fyziologickými faktory, které mohly ovlivnit výsledky studie.