AMD | Grafické karty | Vega

Předstih, to se jen tak nevidí. Nová grafika AMD Vega 20 bude dřív než se čekalo

Na letošním veletrhu CES zveřejnilo AMD plán, že chce do konce roku 2018 stihnout dodat svým partnerům vzorky nové grafické karty Vega 20 vyráběné na novém 7nm výrobním procesu. Technický ředitel Mark Papemaster nyní potvrdil, že nový výrobní proces bude dostupný dříve, než se očekávalo, a Vega 20 se tento rok dostane dokonce i do obchodů.

AMD se totiž rozhodlo své výrobní kapacity rozdělit mezi TSMC a GlobalFoundries a právě prvnímu zmiňovanému výrobci čipů se podařilo zavést 7nm proces výroby dříve, než byly původní plány.

Vega 20 bude čistě výpočetní karta pro profesionální použití s podporou nových instrukcí určených primárně pro akceleraci výpočtů umělé inteligence. Tento obor zažívá poslední roky obrovský rozmach a v AMD viditelně nechtějí, aby jim v tomto ohledu ujel vlak.

Nová Vega 20 by měla nabídnout vysoký výkon v double-precision výpočtech díky 64 výpočetním bloků podporujících instrukční sady GFX9 s 32 GB HBM 2.0 pamětmi. Karta díky tomu nabídne vysokou datovou propustnost přesahující 1 TB/s a bude podporovat i nejnovější sběrnici PCIe 4.0.

To že karty již kolují mezi prvními vývojáři dokazují uniklé výsledky výkonu z 3D marku, na které upozornila redakce VideoCardz. Karta zde zatím dosáhla pouze na výkon stávající Vegy 64, ale jedná se o předprodukční vzorek, kde asi nejsou finální takty ani ovladače . A hlavně – účel této grafické karty není herní výkon, ale ten výpočetní. Každopádně si z tohoto uniklého testu můžeme udělat obrázek toho, jaké bude mít tato nová grafická karta parametry a co nás asi čeká příští rok u grafických karet Vega s 7nm procesem pro herní segment trhu.

Tento rok a počátek roku 2019 nám tedy přinese velmi zajímavý souboj grafických karet AMD a Nvidie. Nvidia plánuje uvést další generaci GTX 1100 na konci roku 2018 s využitím 12nm výrobního procesu a AMD, jak to tak vypadá, uvede herní variantu nové Vegy za použití 7nm výroby v prvním kvartále roku 2019.

AMD se tedy viditelně snaží v grafickém segmentu dohnat svoji konkurenci. S procesory se to docela podařilo a Intelu opět AMD začalo silně konkurovat, v grafických kartách však na vrcholné modely Nvidie ztrácí. Pokud se to AMD podaří, budou z toho těžit hlavně samotní zákazníci – zrychlil by se vývoj a snižovaly ceny.

Diskuze (11) Další článek: Mladík nespal 11 dnů v kuse. Co to s ním udělalo?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,