Google | Umělá inteligence | G Suite

Prezentace Google umí poslouchat přednášejícího a zobrazit na slajdech titulky. Časem je i přeloží

Aplikace Prezentace Google, součást online kancelářského balíku, přináší novou funkci zobrazování „živých titulků“. Jejím cílem je usnadnit sledování prezentací uživatelům s poruchou sluchu, časem by se mohl přidat i automatický překlad pro možnost sledování prezentace v cizím jazyce. Podobně již automatické překlady fungují na YouTube.

Novinka má v reálném čase přepisovat mluvené slovo (tedy typicky komentář přednášejícího) do podoby titulků, zobrazovaných pod snímkem. K záznamu zvuku přitom stačí mikrofon, připojený k počítači, zbytek zajišťuje software pro převod řeči na text.

Stačí jen mikrofon

Jakmile začne přednášející mluvit do mikrofonu, objeví se v dolní části obrazovky titulky. Funkce funguje pro jednoho uživatele, titulky jsou zpracovávány strojovým učením a jsou silně ovlivněny přízvukem mluvčího, hlasovou modulací a intonací. Google hodlá dále pracovat na zlepšování kvality titulků.

Funkce má primárně pomoci neslyšícím divákům, kterým dovolí sledovat kromě obsahu snímku také mluvený komentář. Pomoci ale může také v cizojazyčných prezentacích, kde je často pro diváka jednodušší překládat text z titulků než z mluvené řeči. Google dodává, že titulky mohou být užitečné i pro lidi bez problémů se sluchem - umožní vést prezentaci v hlučných sálech nebo v místnostech se špatným šířením zvuku bez nutnosti křičet.

Google dohání Microsoft

Google tak do své online kanceláře přináší funkci podobnou Presentation Translator for PowerPoint, která je pro MS PowerPoint k dispozici od loňského roku. Překladač prezentací pomáhá překonávat jazykovou bariéru tím, že umožňuje zobrazení titulků v jednom z více než 60 podporovaných jazyků přímo na telefonech účastníků.

Funkce zobrazování titulků v Prezentacích Google je dostupná od minulého týdne, ovšem zatím pouze pro americkou angličtinu. Pro její aktivaci stačí klepnout na tlačítko CC v navigačním panelu, nebo použít klávesovou zkratku Ctrl + Shift + C. Vyhledávací gigant plánuje v budoucnu zprovoznit tuto funkci i v dalších jazycích, nicméně zatím neuvedl žádný konkrétní termín.

Váš názor Další článek: Chrome 70 přináší picture-in-picture na YouTube. Brzy se snad rozšíří i dále

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,