Prezident Trump podepsal příkaz ke zřízení amerických vesmírných sil

Vesmírné síly Spojených států udělaly velký krok a přesunuly se ze světa science-fiction do naší reality. Americký prezident Donald Trump v těchto dnech podepsal nařízení Space Policy Directive-4 (SPD-4), kterým přikazuje Pentagonu, aby zřídil vesmírné síly US Space Force, jako šestou součást ozbrojených sil USA.

Z označení nařízení je možné odvodit, že jde již o čtvrté Trumpovo nařízení, kterým prezident zasahuje do americké politiky ve vesmíru. V prvním z nich nařizoval NASA vyrazit k Měsíci a také k Marsu, druhé směřovalo k regulaci komerčních aktivit ve vesmíru a třetí se týkalo vesmírného provozu.

Před vesmírnými silami zároveň zbývá ještě jeden podstatný krok. Americký Kongres musí jejich zřízení schválit. Pokud k tomu dojde, tak by hlavním cílem vesmírných sil mělo být zajištění a další rozšíření dominance Spojených států ve vesmírném prostoru. Trumpův počin přitom zároveň sklízí kritiku z různých stran.

Vesmír je důležitý, ale...

Laura Grego z programu Global Security bezpečnostní unie Union of Concerned Scientists prohlásila, že vesmír je samozřejmě důležitý pro ozbrojené síly, ale vojenské aktivity v této době představují jenom malou část toho, co se ve vesmíru děje.

Podle ní je z téměř 2 tisíc satelitů, které jsou v tuto chvíli ve vesmíru, asi 80 procent civilních. A Gregová se obává, že zřízení vesmírných sil, které nejspíš bude doprovázet budování vesmírných zbraní, by mohlo vést k větší globální militarizaci vesmírného prostoru, a tím i ke zvýšení rizika konfliktu na tomto bojišti.

Na druhou stranu, další světové mocnosti, jako je Čína nebo také Rusko, se v dnešní době chlubí vývojem ofenzivních zbraní různého typu, které by mohly ohrozit americké i jiné satelity, ať už vojenské nebo i civilní. Proto je na místě otázka, jestli už militarizace kosmu vlastně neprobíhá, a zda by tedy Spojené státy měly zůstávat stranou a ohrožovat tím svoji i globální bezpečnost. Zřízení vesmírných sil je z tohoto pohledu docela dobrý nápad.

Prezident Trump poprvé mluvil o vesmírných silách USA v březnu 2018. Tehdy se o nich vyjadřoval v nadlehčeném tónu a nebylo úplně jasné, zda jenom nežertuje. Teď se ale ukazuje, že šlo o vážně míněný návrh, který se dočkal praktické realizace. Pokud jde o konkrétní podobu vesmírných sil, především o jejich rozpočet, tak v tuto chvíli není známo mnoho detailů.

Diskuze (15) Další článek: Jak je na tom baterie ve vašem notebooku? Otestujte si ji!

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,