Přichází období silných slunečních bouří. Co to udělá se satelity?

Podle odborníků přichází období silných slunečních bouří, které by mohly zničit velké množství družic. Na Small Satellite Conference v Utahu na toto téma hovořila expertka na vesmírné počasí Tzu-Wei Fang z National Oceanic and Atmospheric Association.

„Nezáleží na tom, co jste zažili v posledních dvou letech… Cokoli jste se naučili za poslední dva roky, nebude platit v příštích pěti letech,“ konstatovala.

Únorová sluneční bouře, která vyřadila spoustu nově vypuštěných satelitů Starlink, byla prý jen pouhou špičkou ledovce. „Ta bouře byla ve skutečnosti menší bouří v našem katalogu,“ varovala Fang během panelové diskuse. „Nešlo o velkou bouři.“

Sluneční erupce téměř každý týden

Uplynulých 11 let bylo z tohoto hlediska poměrně klidných a navíc během nich bylo vyneseno na oběžnou dráhu více družic než kdykoli předtím. Současní technici tak nemusí být na nadcházející běsnění Slunce dostatečně připraveni.

„Když se podíváte na začátek tohoto roku, věci jsou opravdu šílené. Téměř každý týden jsme zaznamenali sluneční erupci,“ řekla Fang. „Už jsme daleko za hranicemi naší tehdejší předpovědi.“

Má to ale i jednu pozitivní stránku: vědci budou moct koordinovaně studovat účinky zvýšené geomagnetické aktivity, což jim mj. umožní zpřesnit jejich predikce.

Titulní foto: NASA Goddard Space Flight Center, CC BY 2.0

Váš názor Další článek: Po AMD se chce i Intel přiblížit 6 GHz. Vzorek Core i9-13900K běží na rekordní frekvenci

Témata článku: , , , , , , , , , ,