Případ pro genealoga: sériového vraha odhalila po 40 letech otevřená databáze DNA

Detektivové v oregonském Portlandu oznámili vyřešení 40 let starého případu chladnokrevného vraha. Pomohla jim přitom služba GEDmatch, poskytující analytické genealogické nástroje pro laiky i profesionální výzkumníky a genealogy.

Vraťme se nejprve do roku 1979, kdy byla tehdy dvacetiletá Anna Marie Hlavka nalezena mrtvá v bytě, který sdílela se svým snoubencem a sestrou. Policejní vyšetřování ukázalo, že byla uškrcena a sexuálně napadena. Detektivové sledovali několik stop, nicméně nedošli ke zdárnému výsledku.

Veřejná databáze DNA

Loni v květnu detektivové, zabývající se odloženými případy, znovu otevřeli vyšetřování. Věřili, že by vraždu mohli vyřešit podobně, jako případ „Zabijáka z Golden State“, který byl zatčen v dubnu loňského roku.

Vyšetřovatelé oslovili společnost Parabon NanoLabs, aby zjistila, zda by se tento případ dal vyřešit stejným způsobem. Hlavní myšlenkou bylo porovnání DNA podezřelého s veřejnými profily DNA nahranými do populární otevřené genealogické databáze.

Mnoho orgánů činných v trestním řízení využívá službu Snapshot Fenootype, která dokáže předpovědět aspekty fyzického vzhledu osoby pouze na základě DNA. Odborníci dokázali od května 2018 úspěšně identifikovat 33 osob, přičemž se strážci zákona spolupracují jak na odložených případech, tak na aktivních vyšetřováních.

DNA podezřelého se nahraje do GEDmatch a porovná se s dostupnými vzorky. Na tomto základě lze identifikovat potenciální vzdálené příbuzné a lze zjistit případné rodinné a příbuzenské vazby.

Odhalení po čtyřiceti letech

Podle policejní zprávy vedla stopa nakonec do Texasu. Forenzní genealog dokázal zmapovat tři ze čtyř rodilých linií vraha a identifikoval zabijáka jako Jerryho Waltera McFaddena, narozeného 21. března 1948.

McFadden byl v říjnu 1999 v Texasu odsouzen a popraven za vraždy tří žen a další skutky, včetně sexuálního napadení a uškrcení. Jeho profil DNA však nebyl nikdy zapsán do databáze FBI CODIS pro další srovnání.

Detektivové pak od členů rodiny McFaddenových získali vzorek DNA, který porovnali s důkazy v případu Anny Marie Hlavka. Následná shoda pak definitivně potvrdila, že stopy na místě činu patřily Jerrymu Walteru McFaddenovi.

Uzavřený případ čtyřicet let staré vraždy je ukázkou, jak popularita domácích testovacích sad DNA a dat, která jsou nahraná do otevřených online genealogických databází, může přispět k naprosto nečekaným výsledkům.

Diskuze (19) Další článek: AMD má dobře našlápnuto. Finanční výsledky naznačily slibný výhled na další rok

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,