Přírodní naděje pro diabetiky. Nápoj kombucha dokáže výrazně snižovat hladinu cukru v krvi

Přírodní naděje pro diabetiky. Nápoj kombucha dokáže výrazně snižovat hladinu cukru v krvi

Společná studie vědců z Georgetownské univerzity, Nebraské univerzity a neziskové zdravotnické organizace MedStar Health ukázala, že každodenní konzumace fermentovaného nápoje kombucha po dobu čtyř týdnů snižuje hladinu cukru v krvi pacientů s diabetem druhého typu. Naopak u účastníků, kteří vypili stejné množství placebo nápoje podobné chuti, nedošlo k žádným změnám hladiny cukru v krvi.

Kombucha – nápoj plný bakterií a kvasinek, který vznikl již 200 let před naším letopočtem v Číně – si získala globální oblibu až v 90. letech minulého století. Její konzumenti věří, že zvyšuje imunitu, dodává energii, snižuje chuť k jídlu a zmírňuje střevní záněty. Tato tvrzení jsou však z velké části nepodložená a postrádají širší vědecké důkazy, konstatuje web StudyFinds.

Zázračná kombucha?

„Některé laboratorní studie a výzkum na hlodavcích prokázaly, že kombucha přináší pozitivní výsledky, a jedna malá studie na lidech bez cukrovky naznačila, že kombucha snižuje hladinu cukru v krvi,“ říká profesor Dan Merenstein z Georgetownské univerzity ve zprávě pro média. „Ale pokud je nám známo, toto je první klinická studie zkoumající účinky kombuchy u lidí s cukrovkou.“ dodává s tím, že bude třeba provést další výzkum.

V rámci studie jedna skupina konzumovala 230 gramů kombuchy po dobu čtyř týdnů, zatímco druhá skupina požívala placebo nápoj. Po dvouměsíčním odpočinkovém období, známém jako „vymývací“ fáze, si skupiny nápoje vyměnily. Účastníci studie nevěděli, který nápoj kdy konzumovali.

Vědci zjistili, že u uživatelů kombuchy klesla po čtyřech týdnech průměrná hladinu glukózy v krvi nalačno ze 164 miligramů na decilitr na 116 miligramů. Není překvapením, že v případě placeba nebyl zaznamenán žádný statisticky významný rozdíl. Dle Americké diabetologické asociace by se hladina cukru v krvi před jídlem měla v ideálním případě pohybovat mezi 70 a 130 miligramy na decilitr.

Bude potřeba další výzkum

Sekvenování genů potvrdilo, že hlavními složkami nápoje jsou bakterie mléčného a octového kvašení a kmen kvasinek zvaný Dekkera. Různé značky nápoje od různých výrobců odhalily jen mírné rozdíly ve složení, hlavní bakterie a kvasinky jsou však vysoce reprodukovatelné a pravděpodobně funkčně podobné mezi jednotlivými značkami a šaržemi.

Vědci zdůrazňují, že porucha regulace cukru v krvi představuje ve Spojených státech významný problém. „Odhaduje se, že 96 milionů Američanů trpí pre-diabetem – a samotná cukrovka je osmou nejčastější příčinou úmrtí v USA a také hlavním rizikovým faktorem srdečních onemocnění, mrtvice a selhání ledvin,“ říká spoluautor studie Chagai Mendelson.

Stávající důkazy o tom, že nápoj kombucha může mít pozitivní vliv na cukrovku, lze v tuto chvíli označit jen jako předběžné. „Doufáme, že bude možné provést mnohem rozsáhlejší studii, která poskytne definitivnější odpověď na otázku účinnosti kombuchy při snižování hladiny glukózy v krvi, a tím i prevenci nebo pomoci při léčbě diabetu druhého typu.“ konstatuje Mendelson.

Určitě si přečtěte

Články odjinud