Příslušníci amerických speciálních jednotek dostanou soupravu pro „čtení myšlenek“

  • Tým SOFWERX vyzkoušel nástroj „physiological analysis tool“
  • Ten by měl pomoct vojákům sledovat a analyzovat, jak cizí lidé reagují na jejich přítomnost a jednání
  • Test proběhl ve vesnici, kde ISIS intenzivně rekrutoval nové bojovníky

Vojáci speciálních jednotek se na svých misích poměrně často dostávají do kontaktu s místními lidmi nebo třeba se zajatci jednotek protivníků. Jak se zdá, elitní vojáci zítřka budou mít možnost sledovat, jaký úspěch má u těchto lidí jejich jednání, vyjednávání nebo přesvědčování.

Tuto schopnost by jim mělo zajistit nové experimentální zařízení, které pro ně připravují vědci velitelství speciálních operací USSOCOM (United States Special Operations Command).

Jde o program SOFWERX, na němž spolupracují odborníci USSOCOM a neziskové společnosti DEFENSEWERX. V rámci tohoto programu vytvářejí experimentální nástroje pro vojáky speciálních jednotek, které spojují pokročilé senzory a umělou inteligenci.

Jedním z těchto nástrojů je například tričko se senzory „autonomous bio-infused treatment shirt“, které detekuje detailní biologické a fyzikální informace o vojákovi na bojišti nebo během mise, ale posílá je na velitelství. V rámci tohoto programu vznikají i nástroje pro označování cílů nenápadnými gesty anebo pro řízení hejn dronů několika málo hlasovými povely.

Physiological analysis tool

Letos v prosinci tým SOFWERX testoval další z nástrojů programu „physiological analysis tool“, který by se měl uplatnit při psychologických operacích. Jeho účelem je pomoci vojákům speciálních jednotek v reálném čase sledovat a analyzovat, jak cizí lidé reagují na jejich přítomnost a jednání.

Tvůrci tohoto nástroje pro psychologický boj spojili dohromady několik senzorů. Nástroj zahrnuje radarové senzory, které sledují aktivitu srdce cizí osoby. Má k dispozici i senzory, které zjišťují teplotu těla dotyčné osoby, a také vybavení pro analýzu hlasu, s jehož pomocí je možné odhadnout, jak se mluvčí právě cítí. Další možností je analýza mikrovýrazů obličeje takové osoby.

Tvůrci tento pozoruhodný psychologický nástroj otestovali ve vesnici, kde ISIS intenzivně rekrutoval nové bojovníky. Nástrojem byl vybavený operátor speciálních jednotek, který se bavil se staršími této vesnice.

Psychologický nástroj v reálném čase sbíral a vyhodnocoval data, přičemž operátorovi poskytoval informaci o tom, jak ho jeho partneři v rozhovoru vnímají a jak mu jsou nakloněni.

Diskuze (6) Další článek: Intel utržil další porážku. Přetaktovaný Ryzen 9 3900X vytvořil světový rekord v programu wPrime

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,