Příští protilodní střelou US Navy bude hypersonický systém HALO

  • US Navy připravuje nástupce střely LRASM
  • Podle dostupných informací půjde o hypersonický systém zvaný HALO
  • HALO bude zahrnovat z letounů vypouštěné střely s vysokou rychlostí a dalekým dosahem

Americké námořnictvo v současnosti již konečně využívá pokročilou podzvukovou protilodní střelu se stealth designem AGM-158C LRASM (Long Range Anti-Ship Missile), vyráběnou společností Lockheed Martin.

V amerických ozbrojených silách je tato střela, jejíž cena přesahuje 3 miliony dolarů, nasazena od roku 2018. Bojovou hlavici o hmotnosti 450 kg může dopravit do vzdálenosti 480 km, menší bojové hlavice až do vzdálenosti 1 600 km.

Střely LRASM je možné, nebo by brzy mělo být možné odpalovat z letounů F/A-18E/F Super Hornet, B-1B Lancer, F-35 Lightning II a Boeing P-8 Poseidon, a také z plavidel, pomocí vertikálního odpalovacího systému Mark 41 Vertical Launch System.

US Navy už ale zároveň připravuje nástupce střely LRASM. Fiskální rozpočet Pentagonu na rok 2023 je první, který výslovně počítá se systémem označovaným jako HALO a prozrazuje, že půjde o hypersonický systém.

Offensive Anti-Surface Warfare Weapon Increment II

Oficiální název tohoto programu je Offensive Anti-Surface Warfare Weapon (OASuW) Increment II. Podle představitelů ozbrojených sil jde o zásadní systém, jehož vývoj představuje zrání hypersonických kapacit Spojených států. Neoficiální zkratka HALO přitom vznikla z výrazu „Hypersonic Air-launched OASuW“.

Jak uvádějí dostupné dokumenty, systém HALO bude zahrnovat z letounů vypouštěné střely s vysokou rychlostí, dalekým dosahem a vynikajícími schopnostmi ničit hladinové cíle.

Systém HALO se uplatní proti pokročilým hrozbám pro námořnictvo, které budou operovat ve velké vzdálenosti, v boji, který bude probíhat v pobřežní zóně nebo třeba v prostředí se silnou obranou protivníka.

První testy v terénu za 6 let

US Navy usilují v rozpočtu na fiskální rok 2024 o 92 milionů dolarů, které chtějí získat na výzkum a vývoj systému HALO. V roce 2028 by měly proběhnout první testy systému v terénu.

Námořnictvo se přitom snažilo získat cca 56 milionů dolarů na podobný výzkum ve fiskálním roce 2022. Nebyli ale úspěšní. Pokud teď uspějí, plánují v průběhu roku 2023 oslovit více zájemců, kteří by navrhli design tohoto systému.

Systém HALO je druhá stěžejní hypersonická zbraň, na které teď americké námořnictvo pracuje, společně se systémem Conventional Prompt Strike. Tento systém by měl být v roce 2025 instalován na palubě stealth torpédoborce Zumwalt a v roce 2028 na ponorce třídy Virginia.

Námořníci vyvíjejí Conventional Prompt Strike společně s armádou, která hodlá získat tuto technologii v pozemní variantě. Na jeho výzkum a vývoj chtějí věnovat 1,2 miliard dolarů.

Diskuze (1) Další článek: NASA se chce znovu pokusit kontaktovat mimozemšťany. Vyšle binární zprávu s 204 tisíci bity informací

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,