Příští robotický rover, který bude jezdit po Marsu, dostal jméno Perseverance

NASA v přímém přenosu představila oficiální název průzkumného vozítka, které bude součástí mise Mars 2020. Po povrchu rudé planety bude jezdit robot jménem Perseverance, což v překladu do češtiny znamená vytrvalost či úpornost.

Jméno vzešlo z celostátní soutěže, vyhlášené v loňském roce, do které svými návrhy přispělo více než 29 tisíc studentů. Z došlých návrhů vybral tým 4700 dobrovolníků 155 semifinalistů, poté byl výběr zúžen na devět. Ve finále se ve veřejném hlasování utkala jména: Endurance, Tenacity, Promise, Perseverance, Vision, Clarity, Ingenuity, Fortitude a Courage. Nakonec zvítězil návrh studenta střední školy Alexe Mathera z Virginie.

Perseverance poletí na Mars

Úkolem roveru Perseverance bude vyhledávání, sběr a ukládání vzorků z povrchu rudé planety. Ty budou následně odeslány zpět na Zemi, kde mají být podrobeny analýze. Jejím cílem bude, mimo jiné, zjistit, zda v minulosti existovala na Marsu nějaká forma života.

Planetární sondu vynese raketa Atlas V 541 z floridského Mysu Canaveral mezi 17. červencem a 5. srpnem tohoto roku. Pokud bude možné odstartovat na začátku tohoto okna, měla by sonda přistát na Marsu 18. února 2021 v kráteru Jezero.

NASA již stihla na sociální síti Twitter založit účet @NASAPersevere, na kterém můžete průběžně sledovat dění kolem roveru Perseverance. Další informace pak najdete na oficiální stránce Mars Perseverance Rover na webu NASA.

Sedmý rover

Perseverance bude v pořadí sedmou robotickou sondou na Marsu. V roce 1971 měla na této planetě přistát dvě sovětská vozítka Prop-M, nicméně v jednom případě se přistání vůbec nezdařilo, ve druhém přestal modul Mars 3 komunikovat asi dvacet sekund po dosednutí.

První úspěch tak lze přičíst až roveru Sojourner, vysazený na povrch z lodě Mars Pathfinder 4. července 1997. Sojourner fungoval do 27. září 1997, kdy došlo ke ztrátě komunikace. Další modul s vozítkem Spirit přistál na Marsu 4. ledna 2004. Rover najezdil během šesti let 7,73 kilometrů, nakonec uvázl koly v písku a poslední komunikace s ním proběhla 22. března 2010.

V pořadí pátým návštěvníkem bylo Opportunity, jež na Marsu přistálo 25. ledna 2004. Tento rover drží dva rekordy – po povrchu rudé planety najezdil 45,16 kilometrů a vydržel fungovat téměř 15 pozemských let. Jeho činnost ukončila až písečná bouře, která zablokovala sluneční světlo potřebné k dobíjení baterií. Dosud funkční je rover Curiosity, který na Marsu funguje od 6. srpna, 2012.

Diskuze (3) Další článek: Nový Raspberry Pi Imager stáhne a nainstaluje systém v jednom kroku. Zvládne to i vaše babička

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,