Pro tvrzení, že rtuť z ryb může způsobovat autismus, neexistují žádné důkazy

Pro tvrzení, že rtuť z ryb může způsobovat autismus, neexistují žádné důkazy

Možná jste se už někdy setkali s názorem, podle nějž by těhotné ženy neměly jíst ryby, protože v nich obsažená rtuť může u jejich dětí vyvolat autismus. Nejnovější studie provedená britskými odborníky to však vyvrací a současně naznačuje, že konzumace tohoto typu masa je naopak přínosná.

O hypotetické souvislosti mezi rybami a autismem se diskutuje už relativně dlouho. Rtuť během těhotenství snadno proniká přes placentu do oběhu plodu a následně negativně ovlivňuje vývoj nervového systému. Tato skutečnost vedla k obavám i z jiného zdroje dotyčného toxického prvku: thimerosalu.

Thimerosal je konzervační prostředek, který se přidává do jistých vakcín – což je pochopitelně vodou na mlýn různých konspirátorů, jež záměrně šíří mýtus, že očkování způsobuje autismus.

Množství rtuti v thimerosalu je ale velmi malé – zvlášť pokud ho srovnáme s množstvím, které absorbujeme z atmosféry či potravy. Vědci se proto rozhodli zaměřit raději na ryby.

V rámci Children of the 90s Study (Avon Longitudinal Study of Parents and Children) zjistili, že zvýšená hladina rtuti v krvi těch nastávajících matek, které si často dopřávaly steaky z lososa a další podobné lahůdky, nijak nezvětšila pravděpodobnost toho, že jejich potomci budou trpět autismem.

„Skóre pro jeden konkrétní autistický rys, sociální poznávání (například nevnímání pocitů ostatních lidí), bylo ve skutečnosti pravděpodobě horší u dětí, jejichž matky během těhotenství ryby nejedly, “ podotkla Caroline Taylor z University of Bristol.

Určitě si přečtěte

Články odjinud