Problém na Marsu. Krtek sondy InSight je venku

  • Na Marsu se něco pokazilo. Krtek přístroje HP3 sondy InSight je na posledních snímcích venku.
  • Zatím není jasné, co se stalo.

Německé středisko pro letectví a kosmonautiku (DLR) a NASA slavili na začátku října velký úspěch. Krtek přístroje HP3 se konečně opět pohnul a začal se prodírat skrz marsovskou „půdu“. Jeho úkolem mělo být dostat do hloubky 5 metrů kabel se senzory pro měření tepelného toku.

Krtek před pár měsíci zůstal stát na místě. Vypadalo to, že měl problém se soudržností marsovské půdy. Inženýři nakonec našli možné řešení. Vedle krtka umístili mechanickou ruku s lopatkou, která krtka trochu podepírá. 

Na začátku to fungovalo. Krtek se z původní hloubky asi 30 cm dostal o pár centimetrů hlouběji.

Krtek je venku

V neděli ale na Zemi dorazily snímky ze solu 325 (sobota 26. října). Pokud je čas na snímcích správný, tak to vypadá, že se krtek během asi 30 minut dostal prakticky úplně ven na povrch. Za tuto dobu měl provést cca 150 příklepů. 

Zatím není jasné, co se mohlo stát. Mohlo by jít opět o problém se soudržností regolitu, nebo krtek narazil na skálu, která je příliš velká na to, aby ji obešel. Krtek se pohybuje pomoci příklepů. Uvnitř je elektromotor a vačka převádějící točivý pohyb na posuvný.

O příklepy se starají pružiny a kladívko. Každým příklepem by se měl krtek dostat o pár desetin milimetru hlouběji. Celý proces probíhá samozřejmě automaticky na základě předem zadaných povelů.

Pokud se problém potvrdí, může být pro tuto část mise fatální. Krtek je mimo pomocnou strukturu, takže bude obtížné ho například přemístit.

Na palubě sondy InSight je ještě seismometr a několik menších přístrojů. 

Diskuze (13) Další článek: Twitter přiznal, že málo populárním uživatelům ukazoval více reklam

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,