Proč některé lidi bolí po pití červeného vína hlava? Bádání ukazuje, že viníkem může být flavanol | Ilustrace: AI Midjourney

Ilustrace: AI Midjourney

Proč některé lidi bolí po pití červeného vína hlava? Bádání ukazuje, že viníkem může být flavanol

Nejnovější vědecká studie odhaluje důvod, proč některé lidi může po pití červeného vína bolet hlava. Z výzkumu vyplývá, že přírodní sloučenina známá jako flavanol, která se nachází v červených vínech, může narušit metabolismus alkoholu v těle, což vede k bolestem hlavy. O tomto nesporně důležitém objevu 😉 informuje web StudyFinds.

Skupina vědců z Kalifornské univerzity v Davisu identifikovala tento flavonol jako kvercetin, který se přirozeně vyskytuje v různých druzích ovoce a zeleniny, včetně hroznů. Kvercetin je považován za zdraví prospěšný antioxidant a je dokonce prodáván jako doplněk stravy. Při interakci s alkoholem však může způsobit nežádoucí účinky.

 

Co je kvercetin?

Kvercetin je přírodní flavonoid, který se vyskytuje v mnoha rostlinách a běžných potravinách. Je to silný antioxidant a je známý svými protizánětlivými vlastnostmi. Najdeme ho například v jablkách, cibuli, hroznovém vínu, zeleném čaji a v mnoha druzích bobulového ovoce.

Kvercetin je studován pro své potenciální přínosy pro zdraví, včetně podpory imunitního systému a možného působení proti alergiím a srdečním onemocněním. Jeho pozitivní vliv na lidský organismus a možnosti využití ve farmaceutickém průmyslu jsou předmětem řady vědeckých výzkumů.

 

V kombinaci s alkoholem to končí špatně

„Když se kvercetin dostane do krevního oběhu, tělo ho přemění na jinou formu, která se nazývá glukuronid kvercetinu,“ říká autor článku Andrew Waterhouse, který působí jako emeritní profesor na katedře vinařství a enologie Kalifornské univerzity v Davisu. „V této formě blokuje metabolismus alkoholu.“

Vědci dále zjistili, že různá vína obsahují odlišné množství flavanolu vyvolávajícího bolest. Jeho množství primárně závisí na tom, kolik slunečního světla dopadá na hrozny v průběhu jejich dozrávání. Hladiny se mohou lišit také v závislosti na způsobu výroby vína, včetně kontaktu se slupkou během kvašení, procesů zjemňování a zrání.

„Kvercetin je v hroznech produkován v reakci na sluneční záření,“ vysvětluje Waterhouse v tiskové zprávě. „Pokud pěstujete hrozny s exponovanými trsy, jako je tomu například v údolí Napa Valley u cabernetů, získáte mnohem vyšší množství kvercetinu. V některých případech může být čtyřikrát až pětkrát vyšší.“

Zrádný acetaldehyd

V důsledku konzumace takového vína plného flavanolu se může v těle člověka hromadit toxin zvaný acetaldehyd, který způsobuje bolestivé příznaky. „Acetaldehyd je dobře známý toxin, dráždivá a zánětlivá látka,“ vysvětluje hlavní autorka studie Apramita Devi z katedry vinařství a enologie Kalifornské univerzity v Davisu.

„Vysoké hladiny acetaldehydu mohou způsobit zarudnutí obličeje, bolesti hlavy a nevolnost.“ Bolest hlavy z červeného vína se obvykle může objevit během 30 minut až tří hodin po vypití malé skleničky vína.

„Předpokládáme, že když citliví lidé konzumují víno s byť jen malým množstvím kvercetinu, dochází u nich k bolestem hlavy, zejména pokud mají sklony k migrénám nebo jiným primárním bolestem hlavy,“ dodává profesor neurologie Morris Levin, který působí jako ředitel Centra pro bolesti hlavy na Kalifornské univerzitě v San Francisku.

 

Co je acetaldehyd?

Acetaldehyd je organická chemická sloučenina s chemickým vzorcem CH3CHO. V lidském těle se vytváří jako vedlejší produkt při metabolismu alkoholu, kde hraje klíčovou roli v procesu alkoholového kocovinového syndromu.

Acetaldehyd je také obsažen v cigaretovém kouři a vyskytuje se v malých množstvích v některých potravinách a nápojích, jako jsou fermentované nápoje. Z hlediska zdravotních rizik je klasifikován jako potenciálně karcinogenní pro člověka a je znám pro své toxické účinky na lidský organismus při vyšších koncentracích.

 

Testování na lidech

„Myslíme si, že jsme konečně na správné cestě k vysvětlení této tisícileté záhady.  Dalším krokem je vědecké testování na lidech, u kterých se tyto bolesti hlavy objevují, takže nás nepřestávejte sledovat.“ říká Levin.

Vědecký tým plánuje provést klinické studie na lidech, aby získal odpovědi na důležité otázky. V tuto chvíli například není jasné, proč jsou někteří lidé náchylnější k bolestem hlavy než jiní. Vědci budou na lidech porovnávat červená vína, která obsahují hodně kvercetinu, s těmi, která ho obsahují velmi málo.

„Pokud se naše hypotéza potvrdí, budeme mít k dispozici nástroje, které nám umožní začít tyto důležité otázky řešit,“ řekl Waterhouse. Dosavadní výsledky vědeckého bádání byly publikovány v pondělí 20. listopadu v odborném časopise Nature Scientific Reports.

Určitě si přečtěte

Články odjinud