Proč se střídají roční období

Příčinou střídání ročních období a změn teploty během roku není různá vzdálenost Země od Slunce. Může za to pevný sklon zemské osy 23,5° oproti rovině ekliptiky, což je dráha, po které Země kolem Slunce obíhá.

To všechno je samozřejmě známé, ale proč si tyto základní vědomosti nezopakovat? Zvlášť, když NASA před lety zveřejnila toto výstižné video. Geostacionární družice „visící“ nad rovníkem každý den v šest hodin ráno pořídila jeden snímek Země. Je na něm vidět hranice dne a noci a také naklopení Země vůči Slunci. Po spojení fotografií je vidět, jak je naše planeta ke své hvězdě v různých ročních obdobích orientovaná.

Jak se střídají roční období

Video začíná v září, v den podzimní rovnodennosti. Slunce je nad rovníkem a rovnoměrně ohřívá severní i jižní polokouli Země. Během tří dalších měsíců začne Země vůči Slunci nastavovat svoji jižní část a u nás na severu začne být chladno.

Jakmile se Slunce v prosinci dostane až k obratníku Kozoroha, nastane den slunovratu a pozice Země vůči Slunci se zase začne vracet zpět. V březnu, když nastane první jarní den, bude Země Slunci opět nastavovat rovník, pro další půlrok mu nabídne zase severní polokouli a u nás začne jaro.

V červnu u obratníku Raka nastane letní slunovrat, kdy se Slunci nastavuje severní polokoule Země nejvíc za celý rok. Celý cyklus se začne vracet zpět k rovníku… a jsme opět na začátku.

Celý cyklus na videu ukazujeme třikrát.

Zdroj: NASA

Další článek: Připravovaný Snapdragon 865 je nejvýkonnější. V Antutu porazil nejlepší Kirin i Mediatek

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,