Samsung | Monitory | HDR | LCD

Prohnutý dlouhán se osvědčil, a tak přichází lepší verze: ultraširoký monitor Samsung dostal rozlišení 5K [CES]

Když před dvěma lety Samsung představil monitor s poměrem stran 32:9, kdekdo si klepal na čelo. Jenže tento koncept se zjevně osvědčil, jinak by nyní nepřicházel nový, vylepšený model. Má označení CRG9 a Samsung ho představil na právě probíhajícím CESu.

Výrobce použil prohnutý LCD panel s vysokým rozlišením 5120 × 1440 bodů a poloměrem prohnutí 1,8 metrů. Panel je ty pu VA s rychlou 4ms odezvou a díky technologii kvantových teček disponuje rozšířeným barevným rozsahem 95% DCI-P3. Příjemně překvapí vysoká obnovovací frekvence 120 Hz a nechybí ani certifikace Free Sync 2 HDR.

Novinka nastupuje na svého předchůdce, který pracoval s rozlišením 3820×1080 a představoval tak v podstatě dva Full HD monitory vedle sebe. Novinka zvyšuje rozlišení na 5120×1440, tedy plochu dvou standardních monitorů s rozlišením 2560×1440. Kromě toho se vylepšil i barevný rozsah a přibylo HDR v podobě DisplayHDR 1000.

Cenu a přesnější termín uvedení na trh výrobce zatím neprozradil, bude to každopádně tento rok.

Podívejte se na test dosavadního modelu:

Diskuze (13) Další článek: NÚKIB vysvětluje, jaká rizika může přinášet Huawei a jak se mají zachovat správci ICT systémů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,