Projekt Sentient: Američané pracují na „umělém mozku“

Američtí experti na umělou inteligenci od roku 2010 v přísném utajení pracují na „umělém mozku“ zvaném Sentient, který by měl být schopen zpracovávat velké objemy dat. Nedávno byly konečně zveřejněny dokumenty, obsahující alespoň nějaké informace.

Dotyčné materiály, na jejichž existenci jako první upozornil The Verge, popisují tuto AI coby plně integrovaný zpravodajský systém, který dokáže koordinovat satelitní pozice a mohl by být v dohledné době použit k řízení bojových operací během vojenských střetů.

To zní rozhodně zajímavě, ale podrobností je k dispozici jen málo. A vládní úředníci na jakékoliv konkrétnější otázky – například co přesně Sentient dokáže – odmítají odpovídat. Karen Furgason z National Reconnaissance Office o něm prozradila jen tolik, že „katalogizuje normální vzorce, detekuje anomálie a pomáhá předpovídat a modelovat potenciální akce protivníka“.

Bezpečnost až na prvním místě

„Standardním postupem NRO a Intelligence Community je NEzveřejňovat citlivé zdroje a metody, protože takové odhalení s sebou nese vysoké riziko, že jim nepřátelé budou schopni čelit,“ konstatovala Karen.

„Taková ztráta poškozuje náš národ a jeho spojence; snižuje americkou informační výhodu a národní bezpečnost. Z těchto důvodů zůstávají detaily o Sentientovi utajeny a to, co o něm můžeme říci, je omezeno,“ dodala.

Teoreticky je možné i to, že Sentient už funguje – ostatně podle jisté prezentace měl být spuštěn loni. Furgeson nicméně tvrdí, že je stále ve vývoji. V roce 2013 prý bylo v této oblasti výzkumu dosaženo významného milníku, avšak není jasné jakého.

Diskuze (2) Další článek: T-Mobile přes léto nabídl neomezená mobilní data. Světe, div se, lidé rázem prodatují 10× více

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,