Protivzdušná střela SM-6 je jedinou americkou obranou proti hypersonickým útokům

  • Technologicky vyspělé armády v dnešní době stále více sázejí na hypersonické útoky
  • S tím vyvstává před ozbrojenými silami další problém – jak se hypersonickým útokům činně bránit?
  • V celém arzenálu USA je jediná zbraň, se kterou je proti hypersonickým hrozbám alespoň teoreticky možné účinně zasáhnout

Technologicky vyspělé armády v dnešní době stále více sázejí na hypersonické útoky. Ve vývoji je celá řada hypersonických zbraňových systémů. Není to snadné, ale časem se stanou reálnou hrozbou. S tím vyvstává před ozbrojenými silami další problém – jak se účinně bránit hypersonickým útokům?

Šéf americké agentury protiraketové obrany MDA (Missile Defense Agency), viceadmirál námořnictva Jon Hill, nedávno prohlásil, že v celém arzenálu Spojených států je jediná zbraň, se kterou je alespoň teoreticky možné účinně zasáhnout proti hypersonickým hrozbám.

Jde o víceúčelovou americkou protivzdušnou řízenou střelu dlouhého dosahu Standard SM-6, která je též známá jako RIM-174 Standard Extended Range Active Missile (ERAM).

Tato střela je použitelná proti letounům či vrtulníkům, velkým dronům, protilodním střelám s plochou dráhou letu, a také proti balistickým střelám v poslední fází letu. Nasazení proti hypersonickým zbraním by dále rozšířilo možnosti této pozoruhodné zbraně.

Střela za 4 300 000 dolarů

V základní verzi tato 6,6 metrů dlouhá střela o hmotnosti 1,5 tuny nese 64kg výbušnou fragmentační hlavici. SM-6 dosahuje rychlosti Mach 3,5, doletí do výšky 34 kilometrů a může zasahovat do vzdálenosti 330 kilometrů. Vyrobeno jich bylo asi 500, přičemž cena jedné střely přesahuje 4 300 000 dolarů.

Dnes jsou ve službě dvě varianty střely SM-6, konkrétně Block I a Block IA. Ve vývoji je třetí varianta Block IB, která se podstatně liší od obou předešlých variant. Má odlišný trup, větší raketový motor a pravděpodobně bude schopná dosáhnout hypersonické rychlosti, což ji dává větší šance proti hypersonickým útokům.

Viceadmirál Hill měl zřejmě na mysli již nasazené střely SM-6 Block I a Block IA, které by měly mít alespoň nějaké šance proti intenzivně manévrujícím hypersonickým cílům, i když zřejmě jen v omezeném prostoru a proti specifickým typům takových cílů.

Zároveň je možné, že tyto schopnosti mají jen některé střely zmíněných typů, protože mohou být dané až následnými úpravami již vyrobených střel.

Každopádně se zdá, že ani tyto střely by neměly příliš dobré vyhlídky v případě zásahu proti hypersonickému útoku. Pokud jde o obranu proti hypersonickým hrozbám, mají Spojené státy i další země rozhodně co dohánět.

Diskuze (46) Další článek: Sondu InSight na Marsu zasáhla další prachová bouře. NASA očekává, že do konce roku bude mimo provoz

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,