Koronavirus | 3D tisk | COVID-19

Prusa Research vyrábí ochranné štíty a komunita dalších 3D tiskařů se organizuje pro dobrou věc na Facebooku

Továrna na 3D tiskárny Josefa Průši už několik dnů nevyrábí ve své obří farmě pěti set mašin pouze další 3D tiskárny pro běžný prodej, ale také ochranné štíty.

Ihned poté, co se v Česku začala zpřísňovat pravidla každodenního života a začaly docházet ochranné pomůcky, v Prusa Research začali hledat způsob, jak pomoci. A byť se nabízela možnost tisknout plastické respirátory, nakonec z toho sešlo.

Hlavním důvodem byly pochyby, jestli by takový respirátor vzhledem k charaktery FDM tisku vůbec mohl fungovat a nenapáchal nakonec více škody. Inženýři z Prusa Research vytiskli všechny modely respirátorů, které našli v internetových katalozích, po konzultacích s odborníky, se kterými hledali objektivní test jejich funkčnosti, to však vzdali.

Respirátor, který by bylo možné vytisknout, vyvíjejí i na ČVUT, k výrobě ale používají odlišnou polyjetovou/multijetovou technologii, která připomíná spíše tisk na běžné inkoustové tiskárně. Namísto kapiček inkoustu se ale vstřikují mikroskopické kapénky pryskyřice.

Respirátory ne, raději funkční štíty

V Prusa Research se nakonec namísto tisku respirátoru vrhli na tisk ochranných štítů – tedy jejich rámů, do kterých se poté připevní samotná transparentní fólie. Během několika dnů vyvinuli tiskový model z dostatečně robustní hmoty PET, která při namáhání jen tak nepraskne.

Výroba ochranného štítu podle Prusa Research:

Dnes už štíty od Průši míří do přední frontové linie, přičemž samotná tisková farma Prusa Research má kapacity k výrobě 800 kusů denně. Co je však nejdůležitější, model je k dispozici ke stažení (aktuálně verze RC2), takže jej mohou tisknout i další zájemci, kteří v těchto dnech propůjčili své tiskárny dobré věci.

Jedna z reakcí lékařů:

Aktualizováno: Masky se šíří do světa.

Komunita českých tiskařů na Facebooku

A není jich málo. Někteří z nich se sdružují v nové skupině na Facebooku 3D tiskem proti COVID-19, kde si vyměňují zkušenosti, sdílí vlastní modely k tisku a hlavně tisknou pro potřebné z nejbližšího okolí.

4ed1276c-1f12-4309-a952-0b699d3efe6c
Komunita českých 3D tiskařů vyrábí štíty a další prvky, které lze vytisknout

Tiskaři sice mají své mašiny, dochází jim ale struny – tiskový materiál. Prosí proto jejich výrobce i obchody o pomoc.

Diskuze (4) Další článek: Kvůli koronaviru se zastaví aktualizace prohlížečů. Nebude nový Chrome ani Edge

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,