Seagate | Úložiště | Pevné disky

První disky s technologií HAMR jsou na trhu. Seagate prodává 20TB modely

Společnost Seagate oznámila, že po dlouhém interním testování a zkušebních testů u vybraných zákazníků začala dodávat první 20TB pevné disky s novou technologií HAMR také pro další zákazníky.

Technologie HAMR (Heat Assisted Magnetic Recording) je dle Seagatu další vývojový stupeň, který umožňuje zvyšovat kapacitu pevných disků. S touto technologií je možné mít jednotlivá magnetická „zrnka“ blíže k sobě, čímž se zvýší hustota na centimetr čtvereční. Standardně už by jednotlivá magnetická zrnka ovlivňovala sama sebe navzájem, proto bylo nutné použít stabilnější a pevnější složení, které tento efekt zruší při běžné pokojové teplotě.

Aby ale bylo možné měnit polaritu z reprezentace 0 na 1 a opačně, je nutný „ohřev“ laserem v přesném místě zrnka. Proces ohřátí i zchladnutí přitom trvá jen v řádu nanosekund.

Seagate se rovněž pochlubil tím, že rozšířil zákaznické testování nových typů pevných disků Mach 2, které používají dva aktuátory pro dvě sestavy čtecích hlav. Zjednodušeně je to podobné, jako kdybyste měli dva samostatné pevné disky v jednom, byť všechny plotny rotují stejnou rychlostí. Díky této technologii lze zvýšit rychlosti sekvenčního čtení, zápisu i náhodného přístupu na dvojnásobek.

Seagate-Multi-Actuator-technology-conceptual-illustration.jpg
Ukázka konstrukce disků Seagate Mach.2

Primárním cílem těchto disků jsou zatím kritické oblasti jako jsou datacentra a velké servery. Běžní uživatelé tak velké kapacity už většinou nepotřebují (Seagate prý brzy představí i 24TB varianty), takže lze čekat, že budou v takovém případě dostupné s velkým zpožděním, jestli vůbec. Pro běžné uživatele zatím Seagate na českém trhu nabízí maximálně 18TB modely s cenou od přibližně 12 500 korun.

Diskuze (23) Další článek: Dalším gigabitovým hráčem bude ČEZ. Internet již poskytuje prvním zákazníkům

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,