Nvidia | Grafické karty | GeForce RTX 3000

První neoficiální testy ukazují, jaký má výkon chystaná obří GeForce RTX 3090

Ve čtvrtek 24. září uvede Nvidia na trh nejvýkonnější model z nové řady desktopových grafických karet - GeForce RTX 3090, která bude mít i vysokou cenovku 41 tisíc korun. Přibližně dvojnásobná cena oproti GeForce RTX 3080 naznačuje, že bychom se mohli dočkat opravdu slušné porce výkonu, ale první neoficiální testy ukazují spíše opak.

Na internet skrze různá fóra a twitter už uniklo několik testů a zatím to vypadá, že výkon GeForce RTX 3090 bude přibližně o 20 % vyšší, než u GeForce RTX 3080. To zároveň znamená v průměru o přibližně 50 % vyšší výkon než u GeForce RTX 2080 Ti.

Žádný zázrak pro hráče se tak nejspíše nekoná a pokud se tato čísla nakonec potvrdí, hlavní přidanou hodnotou GeForce RTX 3090 bude výrazně větší paměť GDDR6X s kapacitou 24 GB. Tu využijí hlavně profesionálové pro specifické aplikace (rendering, učení umělé inteligence, tvorba 3D grafiky ve vysokém rozlišení a podobně).

První nezávislé testy lze čekat tento týden, takže se určitě můžete těšit na podrobné srovnání s již uvedenou GeForce RTX 3080 tak i staršími modely.

Diskuze (35) Další článek: Ransomwarový útok na německou nemocnici si vyžádal život pacientky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,