Notebooky | Intel | Procesory

První testy odhalují výkon mobilního šestijádra Core i7-8750H od Intelu

Výkonné desktopové čipy Intel osmé generace (Coffee Lake) jsou na trhu už od minulého roku, stále však čekáme na výkonné mobilní čipy nové generace, které by novou architekturu přinesly i v šestijádrovém provedení na notebooky. A tato chvíli už je za rohem.

V databázi testovacího programu Geekbench (4.2) se totiž objevily první různé výsledky šestijádrového procesoru Intel Core i7-8750H, který by dle údajů měl mít základní frekvenci 2,2 GHz a maximální Turbo s jedním jádrem až 4,1 GHz. I to je jeden z důvodů, proč je výkon tohoto procesoru na mobilní poměry opravdu skvělý.

Dle výsledků totiž v rámci jednojádrového testu získal přibližně 5 tisíc bodů, v případě zapojení všech jader pak kolem 20 tisíc bodů. Velký rozdíl je to v porovnání s minulou generací, konkrétně procesorem Intel Core i7-7700HQ, který v jednojádrovém testu dosahuje výkonu kolem 4 100 bodů, ale při zapojení všech jader pak pouze asi 13 tisíc bodů. Jedná se totiž o čtyřjádro a dvě fyzická jádra navíc tak u nového modelu hrají obrovskou roli. Procesor pochopitelně podporuje multithreading, takže zvládne najednou zpracovávat až 12 vláken. Dle programu má procesor 9 MB L3 cache. TDP by mělo být 45 W.

První výkonné notebooky nebo třeba i All-in-One počítače vybavené tímto procesorem lze očekávat během několika měsíců. Podobně jako u ostatních modelů budou součástí těchto procesorů integrované grafické čipy Intel UHD 630.

Diskuze (12) Další článek: Tesla začala pokrývat střechu Gigafactory solárními taškami

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,