Procesory | Intel | Čipy

První testy osmijádra Core i7-10700F ukazují, že nové procesory Intelu budou efektivnější

V oblasti desktopových počítačů se stále čeká na uvedení nových Comet Lake procesorů od Intelu, ale zatím unikají spíše negativní informace – hlavně kvůli spotřebě.

Tentokrát se objevily testy výkonu modelu Core i7-10700F, který má 8 jader a základní frekvenci 2,9 GHz. V programu Cinebench R20, který dokáže dobře změřit jak jednojádrový, tak i vícejádrový výkon, však dopadly výsledky poměrně rozporuplně.

2002obj___326336410.jpg

V jednojádrovém testu získal procesor 492 bodů a při využití všech jader pak 4 781 bodů. Starší osmijádro od Intelu – Core i7-9900K se základní frekvencí 3,6 GHz přitom zvládne stejný test s výsledným skóre kolem 5 tisíc bodů. Vzhledem k rozdílným frekvencím a neznámou cenou nelze tyto procesory přímo porovnat, ale pokud bychom se zaměřili na rozdíl ve frekvenci a výsledné skóre, mezigenerační výkon na jádro ve spojení s frekvencí bude možná značně rozdílný.

Nové čipy budou stále vyráběné 14nm technologií, což Intelu nedovoluje nějak více posunout hranice výkonu bez toho, aniž by výrazně stoupla spotřeba čipu. Právě ta je strašákem posledních informací a možná i odkladů této generace čipů.

Diskuze (19) Další článek: Starosti miliardářů: Bill Gates se pochlubil, že si koupil Porsche Taycan. Elon Musk je zklamaný

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,