Qualcomm a Samsung se chlubí 5G vynálezy. Nokia chce taky, a proto dostala 500 milionů eur

Společnosti Qualcomm a Samsung se letos o prázdninách chlubily svými 5G vynálezy. Zatímco ta první jmenovaná nejprve ukázala první komerční anténu pro mobilní telefony, která zvládá komunikaci na milimetrových vlnách (tzv. mmWave), Samsung o pár týdnů později vyrukoval s prvním SoC modemem, který plně splňuje specifikaci 3GPP pro 5G a zvládne přenášet data rychlostí až 6 Gb/s.

Aby se takto mohla chlubit i finská (v tomto kontextu evropská) Nokia, pochlubila se, že od Evropské investiční banky (EIB) získala půjčku ve výši 500 milionů eur, která je určená právě pro výzkum v oblasti 5G.

Finský telekomunikační veterán získal půjčku díky Evropskému fondu pro strategické investice (EFSI), který si dal před lety za cíl proinvestovat až 335 miliard eur (později upraveno až na 500 miliard eur do roku 2020).

5G je aktuálně velké téma, které se netýká jen klasické telefonie a čtení Facebooku na mobilu zase o něco rychleji než včera, ale potenciálně v mnohem větší míře třeba komerčního využití internetu věcí. Rodina nových telekomunikačních technologií totiž slibuje právě i to, že poskytne konektivitu drobným krabičkám rozesetým po celém světě.

Nokia chce být u toho a EU ji pomůže. Zdali to nebylo zbytečné, uvidíme za pár let.

5G

5G je označení pro pátou generaci mobilních sítí. Navazuje na sítě čtvrté generace označované 4G, které překonává zejména co se týče zvýšení přenosové rychlosti, snížení odezvy a zvýšení počtu obsluhovaných zařízení. Přečtěte si podrobný článek o 5G

Mohlo by vás také zajímat: Wi-Fi, připojení k inernetu, IoT

Diskuze (6) Další článek: Pozor na to, co děláte pod hladinou. TARF se to dozví

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,