RAF touží po tryskových stíhacích dronech. Udělilo kontrakt firmě Spirit AeroSystems

  • Britské ministerstvo obrany udělilo kontrakt americké společnosti Spirit AeroSystems, Inc.
  • Ta má pro RAF vyvinout bezpilotní stíhací dron typu „loyal wingman“
  • Autonomní bojové drony by měly významně rozšířit možnosti RAF

V dnešní době je stále populárnější koncept „loyal wingman“, který zahrnuje autonomní bojové drony s umělou inteligencí, které mohou létat buď na bezpilotních misích, nebo jako doprovod bojových letounů s lidskými posádkami.

Na tomto typu stroje již několik let pracuje společnost Boeing Australia v projektu Boeing Loyal Wingman. Na základně australského letectva RAAF Base Woomera již probíhají rychlostní pojezdové testy. Ještě letos by měl dron Boeing Loyal Wingman poprvé vzlétnout.

Koncept se očividně zalíbil i britskému letectvu. Royal Air Force nedávno oznámilo, že britské ministerstvo obrany udělilo kontrakt americké společnosti Spirit AeroSystems, Inc. se sídlem ve Wichitě stát Kansas, aby pro RAF vyvinula bezpilotní stíhací dron tohoto typu.

Kontrakt za 30 milionů liber

Kontrakt má hodnotu 30 milionů liber. Spirit AeroSystems se tím pádem stávají významnou součástí Team MOSQUITO, jehož členem je i společnost Northrop Grumman UK.

Úkolem tohoto týmu je během tří let vyvinout prototyp bojového dronu, který by se na konci dvacátých let mohl stát součástí RAF a účastnit se bojových misí buď samostatně anebo s britskými letouny Eurofighter Typhoon a Lockheed Martin F-35 Lightning II. Autonomní bojové drony by měly významně rozšířit možnosti RAF a jeho flexibilitu vůči budoucím hrozbám.

Zmíněný tryskový bojový dron by měl létat vysokými rychlostmi. Měl by být vyzbrojený raketami a vybavený zařízením pro průzkum, a také pro elektronický boj. RAF počítá s tím, že by mu takové stroje především poskytly zásadní výhodu v případných leteckých operacích vůči technologicky zdatným protivníkům.

Tento dron by se měl stát prvním britským bezpilotním strojem, který bude schopný zaměřit a sestřelit nepřátelský letoun a také obstát při útoku střel pozemní protivzdušné obrany protivníka.

Tříletý vývoj a výroba prototypu dronu proběhne v severoirském Belfastu. Tam také díky tomuto projektu vznikne 100 pracovních míst. Místní úřady si pochvalují investici, která by měla posílit severoirskou ekonomiku i prestiž Severního Irska.

Diskuze (4) Další článek: Ostravský superpočítač Anselm odchází do výslužby, stane se součástí expozice

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,