Raketa Falcon 9 úspěšně vynesla na oběžnou dráhu jihokorejský vojenský satelit ANASIS-II

SpaceX má za sebou další úspěšný start své rakety Falcon 9. Tentokrát bylo jejím úkolem vynesení vůbec prvního jihokorejského vojenského komunikačního satelitu ANASIS-II, který má sloužit k ochraně národní bezpečnosti.

Raketa odstartovala v pondělí ve 23:30 našeho času z floridského Mysu Canaveral. Patrně nejzajímavější je skutečnost, že první stupeň (s číslem 58) nesl před necelými dvěma měsíci kosmickou loď Crew Dragon s posádkou složenou z Boba Behnkena a Douga Hurleyho, která nyní pobývá na Mezinárodní vesmírné stanici.

Recyklace raketových stupňů

Řízené přistávání a následné opakované používání raketových stupňů je jedním ze způsobů, jak SpaceX snižuje náklady na lety do vesmíru. V minulosti se tyto komponenty používaly jednorázově, takže každý start znamenal nutnost použití nových.

Až dosud byl rekordní čas přípravy raketového stupně v rámci vynášení družic Starlink na další start 63 dnů. V případě této mise se podařilo připravit ho během pouhých 51 dnů, což je nový rekord. I tentokrát se počítalo s řízeným návratem prvního stupně zpět a jeho přistáním na plošině v oceánu.

Součástí plánu bylo tentokrát také zachycení krytů, používaných k ochraně satelitu během startu a letu. Společnost SpaceX však neuvedla žádné další podrobnosti, ani to, zda se tento úkol nakonec podařilo splnit.

Satelit vynesen

Celá mise byla částečně utajená, takže přímý přenos byl ukončen po úspěšném přistání prvního stupně na plošině. Samotné vypuštění satelitu tak diváci neviděli, SpaceX pouze uvedla, že ANASIS-II byl úspěšně doručen na cílovou oběžnou dráhu.

Záznam startu Falconu 9 s jihokorejským satelitem s českým komentářem Dušana Majera můžete sledovat na Mall.tv.

Diskuze (1) Další článek: V Africe pomalu ale jistě vzniká nový oceán. Za několik milionů let se tento kontinent rozdělí na dva

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,