Raketa Starship: Nový snímek odhalil, že Musk vsadil na nerezovou ocel

Elon Musk na Štědrý den zveřejnil snímek prototypu rakety Starship, který byl pořízen v testovacích zařízeních SpaceX v Texasu.

Inkriminovaná kosmická loď, jejíž název se neustále mění (dříve byla známa jako „Mars Colonial Transporter“, „Interplanetary Transport Systém“ či „Big Falcon Rocket“), by jednoho dne mohla dopravit lidi na Mars.

A nová fotografie ukazuje, že klíčem ke splnění tohoto snu by mohl být materiál, který najdete v podstatě v každé kuchyni – nerezová ocel. Ta je ve srování s materiály na bázi uhlíku mnohem odolnější vůči extrémnímu teplu.

Háček spočívá v tom, že nerezová ocel je těžší než uhlíková vlákna. Netřeba asi připomínat, že v oblasti vesmírného cestování je kladen velký důraz na snižování váhy – nikoliv na pravý opak. Odborníci ze SpaceX však toto dilema vyřešili.

Z Muskových příspěvků na Twitteru plyne, že ocel byla vystavena extrémně nízkým teplotám, v důsledku čehož je nyní poměr mezi její pevností a hmotností mírně lepší než v případě výše zmíněných uhlíkových vláken. Velmi zajímavé je i tvrzení, že celý prototyp by měl být připraven na start během několika málo měsíců.

Pokud tedy vše půjde podle plánu, zkušební let by mohl proběhnout už v březnu či dubnu. Po jeho uskutečnění bude následovat „úplná technická prezentace Starshipu“.

Diskuze (33) Další článek: Více systémů na jednom počítači: Vybrali jsme nejlepší programy pro virtualizaci

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,