Raspberry Pi | USB | USB-C

Raspberry Pi 4 má problém: odmítá fungovat s některými USB-C kabely

24. června představila Nadace Raspberry Pi Foundantion novou generaci jednodeskového počítače Raspberry Pi 4. Zařízení s cenou začínající na pouhé tisícikoruně zaujalo mnoho zákazníků a prodeje rostly raketovým tempem. Záhy se však objevil problém: nový Raspberry Pi nefunguje s jakýmkoli kabelem. Jako první o tomto nedostatku informoval na svém blogu Tyler Ward.

Raspberry Pi 4 je prvním modelem, který přišel s napájecím portem USB-C. Už v prvním článku, pojednávajícím o této novince, jsme zdůrazňovali: „Mějte na paměti, že Raspberry Pi 4 Model B bude vyžadovat dostatečně silný USB-C zdroj, který bezpečně dodá proud 3 A. Mějte to na paměti zejména v případech, kdy máte k RPi připojené další spotřebiče – třeba oficiální dotykový displej.“

Problémy s napájecími kabely

Konektor USB-C přinesl nejen reverzibilní zástrčku, ale i celou řadu vylepšení standardu USB, včetně větší šířky datového pásma a podpory vyššího výkonu. Z toho důvodu existuje větší nebezpečí poškození hardwaru v případě nesprávné implementace.

Bohužel právě to je případ Raspberry Pi 4 – hloubková analýza konstrukce desky odhalila, že výrobce použil nákladově efektivnější řešení na úkor dodržení specifikace. Konkrétně by každá dvojice pinů měla mít vlastní rezistor, ale minipočítač místo toho používá vlastní návrh obvodu, ve kterém je jeden rezistor sdílený pro oba piny.

Nešťastným následkem je, že minipočítač nebude fungovat s jakýmkoli USB-C kabelem. Například takzvané „elektronicky značené kabely“, dodávané s MacBooky a dalšími novými notebooky, detekují Raspberry Pi jako zvukový adaptér a odmítají ho nabíjet. Tyto kabely totiž obsahují čip, který zajišťuje, že kabel zvládne požadavky na napájení nebo přenos dat podle zamýšleného použití.

Chyba bude odstraněna v příští revizi

Spoluzakladatel Raspberry Pi Foundantion Eben Upton tuto chybu uznal a vyjádřil své překvapení nad tím, že problém nezjistila jejich kontrola kvality. Přislíbil však, že další revize, která by měla přijít během několika měsíců, bude mít tento problém opraven.

Stávajícím majitelům Raspberry Pi 4 nezbývá jiná možnost než být opatrnější při vybírání USB-C kabelů a nabíječek. Pokud chtějí mít naprostou jistotu, že zařízení bude fungovat, mohou si pořídit oficiální napájecí zdroj s 1,5 metru dlouhým kabelem, který v českém RPishopu přijde na 247 korun.

Diskuze (18) Další článek: Vědecky dokázáno: Eva Puskarčíková je nejkrásnější biatlonistka

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,