Raspberry Pi | Kamera | DIY

Raspberry Pi získalo novou 12Mpx kameru. Můžete k ní připojit profesionální teleobjektiv

Nedílnou součástí populárních minipočítačů Raspberry Pi je i sériové rozhraní pro připojení kamery. Kutilové tak dobře znají současné oficiální kamerové moduly V2 a Pi NoIR pro noční vidění, pokud prostor ozáříte infračervenou diodou.

Nyní je doplní třetí, mnohem dražší, ale také zajímavější modul Raspberry Pi High Quality Camera. Oproti dosavadnímu 8megapixelovému snímači Sony IMX219 (a 5megapixelovému OmniVision OV5647 u většiny klonů z Aliexpressu) jich přidal dalších pět!

Oficiální upoutávka nové kamery:

Kamera je vybavená čipem Sony IMX477 s rozlišením 12,3 megapixelů, hlavně ale podporou pro výměnné objektivy! Modul lze totiž vybavit několika adaptéry jak pro připojení stativu/malého tripodu, tak objektivu s C/CS závitem (C/CS-mount). To v praxi znamená, že k drobné kamerce můžete připojit i adekvátní objektiv třeba pro zrcadlovku. Nový modul je nakonec vybavený ještě prstencem pro snadné ruční zadní ostření.

V nabídce jsou zatím dva objektivy:

Samotný kamerový modul pořídíte na RPishopu za 1 499 korun. Investice do kompletní sady se tedy oproti běžným kamerkám pro Raspberry Pi výrazně prodraží, zároveň se ale otevírají zcela nové možnosti fotografického prototypování.

Jedinou vadou na kráse nového kamerového modulu je snad pouze absence autofokusu. Na něj vsadil třeba Google u svého konkurenčního prototypovacího minipočítače Coral se stejnojmennou pětimegapixelovou kamerkou a snímacím čipem Omnivision OV5645.

Diskuze (1) Další článek: Revolut opouští Británii a stěhuje část evropských uživatelů do Litvy. Týká se to i Česka

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,