Respirátory FFP2 mohou mít různou kvalitu. Pražský restauratér se pustil do jejich testování a překvapuje výsledky

Podle  vládního nařízení máme povinnost nosit ve veřejných prostorách respirátory s certifikací FFP2. Jenže zvýšená poptávka způsobila, že se na trh dostávají všelijaké respirátory, které se sice normou FFP2 chlubí, ale přitom ji nesplňují. Aaron Günsberger se rozhodl v tomto udělat jasno. Ve své pražské restauraci má teď značně omezený provoz, proto se pustil do testování respirátorů. Výsledky jsou překvapující. 

KN95 nestačí, respirátor musí být FFP2

Respirátory se u nás mohou prodávat výhradně v rámci standardizovaných tříd FFP1, FFP2 a FFP3, které jsou dané normou EN 149. Ta je platná pro celou Evropskou unii. Třída určuje propustnost prachů a aerosolů, které mohou být nosičem toxických látek či virů. Respirátory FFP1 musí zachytit minimálně 80 % takových částic, FFP2 minimálně 94 % a FFP3 hranici posouvají až na 99 %.

Často jsou nyní k vidění respirátory s označením KN95, které vychází z označování v Číně. Ovšem pozor, označení KN95 neodpovídá normě FFP2, jak by se mohlo zdát. Číslo v označení KN95 sice rovněž odkazuje na propustnost, ovšem jinak specifikovaných částic (jsou testovány pouze na prach, nikoli na kapénky). FFP2 je v tomto směru daleko přísnější. Jako respirátor se v rámci EU mohou prodávat ochranné pomůcky, které prošly testováním v rámci EN 149 a spadají do některé ze tříd FFP. Pokud mají označení pouze N95 nebo KN95, nejedná se o vyhovující respirátor. 

Nicméně ani označení FFP2 není sázkou na jistotu, někteří čínští výrobci jej neváhají uvádět na obal, ačkoli patřičnou certifikaci nemají. Anebo certifikací projdou u měřené šarže, ale následně už jakost průběžně nekontrolují a do prodeje se dostávají respirátory horší kvality. 

A tak se Aaron Günsberger zajistil techniku na testování respirátorů a pustil se do měření. Své poznatky publikuje ve facebookové skupině a ve veřejně sdílené tabulce. Ovšem pozor, nejedná se o certifikované testy! Sám pan Günsberger je přitom ve střetu zájmu, protože začal respirátory sám prodávat (značka Star of Davidson) – ovšem k důvěryhodnosti přispívá, že jím prodávané respirátory jsou v tabulce až na třetím místě a nezdráhá se tedy poukázat i na lepší konkurenci.

Státní instituce, které se testováním respirátorů rovněž zabývají, jako je Česká obchodní inspekce nebo Výzkumný ústav bezpečnosti práce, bohužel podobné veřejné výsledky svých certifikačních testů neposkytují. Loni se do testování roušek či respirátorů ve spolupráci s laboratořemi pustila některá média, ale průběžné testování pana Günsbergera se zdarma dostupnými konkrétními výsledky je počin zatím unikátní. 

Diskuze (92) Další článek: Nová supersilná laserová zbraň by měla být schopná střílet „podobně rychle jako kulomet“

Témata článku: , , , , , , , , , ,