Respirátory FFP2 mohou mít různou kvalitu. Pražský restauratér se pustil do jejich testování a překvapuje výsledky

Můj názor  |  zobrazit i odpovědi (trvale)  |  řadit od nejstarších Komentáře nyní řadíme od nejnovějších.
Tímto odkazem můžete řazení změnit.
 |  nových názorů: 92

Názory k článku

27. 02. 2021 14:09

...Státní instituce, které se testováním respirátorů rovněž zabývají, jako je Česká obchodní inspekce nebo Výzkumný ústav bezpečnosti práce, bohužel podobné veřejné výsledky svých certifikačních testů neposkytují....

- no a o tom to je především - státní instituce si možná někde něco testují, ale k obyčejnému plebsu se výsledky stejně nedostanou - potom samozřejmě vyvstává otázka jestli takové instituce (potažmo bohužel i takový stát) vůbec potřebujeme a nebylo by lepší je zrušit.V praxi to u nás může vypadat tak, že stačí na nejlevnější sra.ku z číny natisknout nápis FFP2 a vše bude OK Dost by mne zajímalo, jestli ČOI průběžně kontroluje u nás prodávané respirátory (každý takový výrobek musí mít buď atest zkušebny v EU a nebo prohlášení o shodě, přičemž odpovědnost u nás nese prodejce) a současně rozdává drakonické pokuty za kvalitativně neodpovídající výrobky (v tomto případě by to podle mne šlo případně udělit i za obecné ohrožení) - pokud ne, tak na co si je vlastně platíme!!!Mimochodem by mne zajímalo, jestli by těmi certifikovanými testy prošly i v článku zmiňované respirátory Star of Davidson - to že projdou těmi neoficiálními je sice fajn, ale přece jen by mne zajímal výsledek ze státní zkušebny. Ale kde nic tu nic. Tenhle stát bohužel dlouhodobě totálně selhává a potom se nelze divit, že mu nevěří ani jeho občané. Bohužel to není jen vina Babiše a jeho vlády - ty předešlé (a že jich tady od r. 89 bylo) byly možná jiné, ale rozhodně ne lepší (tím rozhodně nechci říci, že před r.89 to bylo lepší, ale přece jen se to v některých aspektech za posledních 30 let zase tolik nezměnilo).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (2)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
25. 02. 2021 12:03

Rouška nebo respirátor je věc. Jako každá věc může být použita smysluplně nebo naprosto nesmyslně. Záleží to na situaci, počasí, motivaci zúčastněných, délce použití... Mnohem užitečnější, než vymýšlet černobílá pravidla, by bylo lepší k lidem mluvit, vysvětlovat, diskutovat. Pokud totiž někdo něco dělat nechce (a je jedno, zda proto že nechce, nemůže nebo důvod nechápe), tak restrikcemi stejně nic nezískáte. Ten člověk se zařídí tak, aby nedostal pokutu, ale způsobí ještě větší škodu hned vedle, kam nevidíte.
Pokud někdo věří, že nařízení typu "rok jsme nosili roušky, protože to byl jediný správný způsob ochrany, nyní začneme nosit FFP2, protože rouška je odedneška k ničemu", je blázen. Pouze to rozšíří nepochopení/nesouhlas/odpor lidí a bude mít opačný efekt, než je očekávaný.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
24. 02. 2021 19:36

No tak co se týče mě, tak po tom co si tu ANO soudruzi vytírají řiť s ústavou ČR...prostě odejdu jinam kde žijí normální lidé co jsou schopní bojovat za svobodu a demokracii a žít jako normální svobodný člověk, ...a ne tento ANO Bureš šmelc, co zde zvrací své úchylné nařízení a špínu a vnáší nenávist mezi tento národ...a budu se na tento stát dívat z dálky a s odporem a hnusem v srdci...S tím opravdu nemám problém já nejsem zavislá ANO cmunda..Už jsem referoval kolegům z UK, US, Nemecka a Indie a Italie kam se nejlépe zajet vyzvracet ..jen bylo trošku obtížné jim vysvětlit co je to za člověka ten česky premier vlady a hlava ANO cmund...nicméně nakonec pochopili i moji čínští kolegové ..ale ti jsou zvyklí ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (3)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
24. 02. 2021 19:18

Vážené Živě, můžete dát konečně do prdele tu hrůzostrašnou "prohlížečku obrázků", která nefunguje ani na PC (pruhy se šipkami zakrývají velkou část obrazu) ani na mobilu (obraz mimo plochu a nelze ji zavřít křížkem). Existují desítky free prohlížeček na netu, které jsou asi o milion procent lepší než ta vaše.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
24. 02. 2021 16:04

Mno, pokud někoho bude čekat nějaké nepříjemné jednání s úřady, tak se může vymluvit na sociální slabost a nemožnost naplnit nařízení vlády ohledně respirátorů.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (4)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
Anonymizovaný  |  24. 02. 2021 15:14

Stačilo aby ľudia dodržiavali opatrenia. Ale nedokážete im to vysvetliť (predpokladám problémová je tak 1/10 obyvateľstva) že tým, ako okázalo sa snažia okoliu dokázať, že všetci sú ovce a oni nedodržujúc pravidlá nevzdelanci bez mozgu a cítia sa byť niečo viac tým že nedodržujú pravidlá, tým nevysvetlíte, že oni sú príčinou toho, že sa pandémia neustále predlžuje, že oni sú tá reinfekcia.Jeden príklad zo života. Žena ma zápal pohlavných orgánov. Užíva antibiotiká. Podmienkou je, aby partner buď nebol sex alebo užíval antibiotika, alebo aspoň kondóm. Sú dvojice kde to dodržia poctivo a o niekoľko týždňov môžu sexovať koľko chcú. Inde zas muž na to kašle a žena má permanentne infekciu. Alebo niekedy aj žena na to kašle. Potom to prejde do chronického štádia. Samozrejme, na vine sú lekári, lebo nevedia liečiť.Môžte mať aj ten najkvalitnejší respirátor, ale ak vtúpite do priestoru, kde bol predtým nejaký blb ktorý to tam všetko ochrchlal, budete mať šťastie a vírus sa vám dostane do tela cez oči.Na Slovensku je nejaký Harabin. Sudca najvyššieho súdu. Ten má video: Všetci rúška dolu! https://www.youtube.com/watch...
V ČR zas Klaus, označujúci rúšku ako súhlas s prijimaním migrantov. Teraz sa údajne nakazil. Predpokladám že dostane rovnako protekčnú liečbu ako rektor UK, ktorý keby nebol rektor UK, už by bol po smrti.Vždy sa nájde niekto, kto sa to bude snažiť všetkým sabotovať, pokaziť. Preto platí jedno, kto nutne nepotrebuje, zostať doma, vydržať do lepšieho počasia (nákaza v lete nezmizne, ale horšie sa šíri), prípadne vydržať aspoň do prvej dávky vakcíny, ktorá vám zabezpečí, že ak sa nakazíte, v najhoršom budete mať stredný priebeh, ale nie JIS.Testovať respirátory je super, pamätajte však, nakazili sa aj zdravotníci v oblekoch. Niekedy stačí malý omyl, nepozornosť.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
24. 02. 2021 14:35

Za nejzávažnější a nejhorší považují sdělení, že se otázkou účinnosti a kvality respirátorů v masivním měřítku nezabývá žádná státní instituce.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (8)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
24. 02. 2021 14:13

Takže v noci ze středy na čtvrtek se moje rouška "Fuck You Babiši" automaticky upgraduje na nanoroušku...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (2)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
24. 02. 2021 13:45

Vzhledem k tomu, že za účel respirátoru považuju možnost si nakoupit bez poslouchání blbých keců a pokuty, tak jakýkoliv respirátor je plně funkční, dokud mu neuletí gumičky. Doufám, že ten co mám mi aspoň do léta vydrží.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (3)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
24. 02. 2021 13:42

vy ste teda kvalitne vymleti, nabuduce pred zverejnenim takehoto paskvilu si radsej precitajte mimoriadne opatrenie MZCR, kde sa vyslovene pise ze KN95 respiratory SU VYHOVUJUCE:Všem osobám se s účinností ode dne 25. února 2021 od 00:00 hod. do odvolání
tohoto mimořádného opatření zakazuje pohyb a pobyt bez ochranných prostředků dýchacích cest (nos, ústa), kterým je respirátor nebo obdobný prostředek (vždy bez výdechového ventilu) naplňující minimálně všechny technické podmínky a požadavky (pro výrobek), včetně filtrační účinnosti alespoň 95 % dle příslušných norem (např. FFP2/KN 95), zdravotnická obličejová maska nebo obdobný prostředek naplňující minimálně všechny technické podmínky a požadavky (pro výrobek) normy ČSN EN 14683+AC, které brání šíření kapének, a to...https://www.mzcr.cz/wp-content/uploads/2021/0... ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (13)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
Anonymizovaný  |  24. 02. 2021 13:32

Muj lidsky nahubek noseny od Zari se zazrakem stal "nano" takze jej budu nosit dale bbez moznosti ze by mel kdokoliv sanci to poznat))

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
Anonymizovaný  |  24. 02. 2021 13:13

Řekl bych, že je úplně jedno zda je nařízeno FFP2 nebo FFP3 nebo cokoliv jiného, když většina lidí na to úplně dlabe... Ono by opravdu stačila ta stará nařízení, kdyby byla dodržována. Lidé, kteří chtějí mít jistotu, si zajistí kvalitní ochranu dobrovolně.Například já nosím venku FFP2 celou dobu a ve vnitřních prostorách FFP3 a v obou případech ochranné brýle proti kapénkám a vniku viru očima. S sebou mám vždy desinfekci a pravidelně si ruce desinfikuji, doma pak myji antibakteriálním mýdlem a desinfikuji všechny ochranné pomůcky vždy po příchodu domů.Ovšem kouknu z okna a vidím, že lidé na to kašlou, chodí bez ničeho, příjímají návštěvy... I v místech, kde mít roušku musí, to různě "odrbávají" typu "nos venku" nebo "podbradník a nasadím si to, až když jsem vyzván", naše policie pak jen "upozorňuje", "poučuje", "nabádá"...Tohle je zkrátka normální promořování jen s vládním alibismem, aby pak odpovědní lidé mohli říct: "My jsme říkali, že mají mít roušky, ale oni to nenosili, my za ty mrtvé nemůžeme - to neposlušný lid!"Přitom je velice zajímavé, že když v tom samém státě nezaplatím řádně a včas daň, tak nikdo mě "přátelsky neupozorní" a nikdo k tomu nemá přístup "daně by se měly platit v takové a takové výši, ale lidé to nedodržují, nevíme, co máme už dělat..."
Ne, nezaplatím daň a okamžitě dostanu sekanec, flastr a pokud budu vymýšlet "fíglíčky", tak mi normálně ta nejtvrdší policejní jednotka vyvalí dveře beranidlem, sebere mě, majetek mi zabaví exekutor a budu v kriminále splácet pokuty a náklady řízení.Takže je velice zajímavé, že v případě něčeho, co stát považuje za opravdu důležité si to vymoci umí. Ale roušky a různé nelegální mejdany? Ne, na to je stát krátký a nedá se s tím nic dělat...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (7)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
24. 02. 2021 12:44

dokud tu nebyla ta nakažlivější britská varianta, tak v běžném prostředí (kde se lidé míjejí nebo jsou od nakaženého dál) stačila rouška na tváři nakaženého a celkem to fungovalo. Teď se dostáváme do situace, že v šalině nebo v obchodě můžeme mít kolem sebe vzduch kategorie covidové oddělení a to už by vyžadovalo chování proškoleného profesionála. Jenže to nemáme, klidně můžeme mít na tváři FFP2 a ta netěsní nebo si ji sundáme po opuštění obchodu a na chodníku se dáme do řeči se sousedkou, vlezeme do chodby paneláku kde běhá celý den 6 řemeslníků s pytli omítky nebo ještě lépe do výtahu. Vidím to teď kolem sebe denně. Takže velká skepse, lidé nedokáží dlouho dodržovat pravidla, rychle začnou drobně podvádět. Bohužel pro nás v nejhorší možné fázi covidu. Takže testy roušek fajn, ale v praxi je to nanic.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (5)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
24. 02. 2021 12:26

Objednal jsem ty, které mají jak KN95, tak FFP2 a výzkumný ústav jim naměřil účinnost 99,3%. Tak teď jestli v nich půjde dýchat...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
24. 02. 2021 12:19

Jakmile clovek potrebuje skutecne funkcni respirator, je to slozitejsi. Nastesti drtive vetsine lidi staci opticky vyhovet nesmyslnemu narizeni hruzovlady, pricemz o realne vlastnosti respiratoru vubec nejde.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (14)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
24. 02. 2021 12:18

Velmi chválihodná činnost.
Já tuhle záležitost řeším důvěrou ve značku 3M. Když to koupím od zavedeného prodejce, tak předpokládám, že mám dostatečnou záruku, že nekupuji padělky a zároveň věřím tomu, že 3M by si neničila svou pověst prodejem nekvalitních výrobků.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
24. 02. 2021 12:06

Na viry je potřeba FFP3 nebo N99, či spíše N100. Jenže přes ně se blbě dýchá a je ideální ventilek na výdech. I z toho důvodu, aby se filtrační schopnost neztratila kvůli vodě během pár minut...ale pak, aby každý nosil plavecké brýle a špunty do uší...
Jinak problém 99% lidí není špatná filtrace, ale netěsnosti kvůli vousům, make-upu, špatnému tvaru, ty jednorázové netěsní tak nějak z principu, lepší je maska s těsněním a vyměnitelnými filtry, ale kdo jí má pořád sterilizovat...Jinak poctivě nošené roušky z netkané textilie v podstatě stačí (k ochraně společnosti), chce je to nosit pravidelně a nesundavat, když s někým mluvím, nebo si potřebuji odkašlat... nesprávně nošený skafandr je na houby stejně, jako nesprávně nošená rouška...
A taky je hodně podstatné proudění vzduchu v uzavřeném prostoru. Tomu se nevěnuje skoro nikdo:/

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (12)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor