Revoluční „umělá slinivka břišní“ by mohla usnadnit život diabetikům I. typu

Závěry nového výzkumu účinnosti tzv. umělé slinivky břišní naznačují, že z pohledu diabetiků, kteří si potřebují neustále hlídat hladinu glukózy v krvi, jde o obrovský krok správným směrem.

Inkriminované zařízení totiž dokáže nejen monitorovat glykémii, ale zároveň i dodávat organismu potřebné hormony, díky čemuž pro mnohé představuje doslova splněný sen. Tým vedený odborníky z Aristotle University of Thessaloniki nyní přezkoumal 41 studií o bezpečnosti a efektivitě dvou typů umělého pankreatu, které používalo více než 1000 dobrovolníků.

Ukázalo se, že dotyční jedinci během každých 24 hodin strávili zhruba o 10 % více času ve „zdravém rozmezí“ koncentrací glukózy.

Co vlastně tuto technologii činí tak jedinečnou? To, že o množství inzulínu či glukagonu, které bude na základě výsledků měření injektováno do těla, rozhodují algoritmy – což znamená, že pacient nemusí v podstatě nic řešit. V důsledku toho se méně stresuje, lépe vyspí atd.

Vědci nicméně požadují další studie. Například tři čtvrtiny těch dosavadních (resp. posuzovaných v rámci tohoto přezkumu) trvaly jen týden, takže nemohly poskytnout informace o dlouhodobějších účincích umělých slinivek břišních. A žádné se neúčastnily děti mladší pěti let.

„V případě dětí potřebujeme údaje o kvalitě života rodičů. Potřebujeme klinickou zkoušku tohoto duálního inzulínového a glukagonového systému u diabetu vázáném na cystickou fibrózu, kdy odpovědi na hypoglykemii i hyperglykemii ovlivňuje poškození pankreatu a jater,“ komentoval to Norman Waugh z University of Warwick.

Foto: Medtronic

Diskuze (12) Další článek: IOTA: kryptoměna nové generace, která se může stát základem internetu věcí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,