Robot CIMON se dočkal dalšího vylepšení. Nyní dokáže lépe rozpoznávat lidské emoce

Robot CIMON, který pomáhá astronautům na palubě Mezinárodní stanice (ISS) s plněním jejich úkolů, dostal nový upgrade. Nyní dokáže lépe rozpoznávat naše emoce a reagovat na ně.

CIMON-2, kterého na ISS v prosinci dopravila raketa SpaceX, využívá technologii IBM Watson Tone Analyzer. Ta mu umožňuje důkladně analyzovat tóny lidského hlasu. Kromě toho disponuje citlivějšími mikrofony a robustnějšími počítačemi.

tiskové zprávy plyne, že vylepšená verze CIMONa by na oběžné dráze měla strávit až tři roky. Konečným cílem je vyvinout mechanického asistenta schopného empatického chování, který bude doprovázet astronauty na budoucích dlouhých výpravách do hlubokého vesmíru.

Během takových letů bude kvůli zpoždění signálu problematické komunikovat se Zemí. A přesně tato nepříjemná situace patří mezi ty, které by mohla usnadnit přítomnost robota.

„Na cestě na Měsíc nebo Mars by se posádka bez trvalého datového spojení se Zemí mohla spoléhat na asistenční službu založenou na AI,“ konstatoval projektový manažer CIMON Christian Karrasch.

V současné době CIMON umí například zobrazovat pokyny nezbytné pro správné provedení experimentu, pořizovat fotografie a videa, předčítat z příruček či konverzovat. „Když byl na ISS poprvé, dokázal, že dokáže porozumět nejen obsahu v daném kontextu, ale také záměru za ním,“ uvedl Matthias Biniok z IBM.

Diskuze (1) Další článek: Broadcom začal dodávat první switche postavené na 7nm čipech. Mají rekordní propustnost 25,6 Tb/s

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,