Robot Flippy místo šéfkuchaře? Má ty nejlepší předpoklady: nízké náklady a nechce dovolenou

Trpíte obavami z toho, že roboti jednou zcela nahradí lidskou práci? Pak vás asi nepotěší robot Flippy, pracující mimo jiné v kalifornském městě Pasadena, o kterém informoval deník Los Angeles Times. K jeho hlavním přednostem proti živému kuchaři patří malé provozní náklady a fakt, že může pracovat ve dne i v noci.

Flippy zvládá celou řadu činností – například dokáže umístit koš s hranolkami či jinými produkty do fritovacího hrnce přesně v okamžiku, kdy teplota oleje dosáhne stanovené hodnoty. Stejně snadno opeče plátek hovězího masa na roštu, přičemž pomocí počítačového vidění a teplotních čidel hlídá, aby byl správně propečený a měl perfektní barvu.

A kuchaři nebudou mít co jíst?!

Kromě ramen, poháněných elektromotory, je robot Flippy vybaven celou řadou snímačů a senzorů, které mu pomáhají při práci. Je výsledkem mnoha desítek let trvajícího vývoje, v jehož rámci byly využity nejnovější poznatky z robotiky a strojového učení.

Úspěch robota a tím i firmy Miso Robotics závisí na jednoduché matematice. Roboti mohou transformovat stravovací průmysl především díky tomu, že stojí méně než zaměstnávání pracovníka s minimální mzdou. Navíc neodmlouvají, neodcházejí po směně domů, nejsou nemocní a nevyžadují dovolenou.

Robot je prostě levnější

V současnosti je jedním z argumentů pro „robotické paže“ především klesající cena. Zatímco při uvedení na trh v roce 2016 stál jeden robot kolem 100 tisíc dolarů, dnes je jeho cena méně než desetinová. V blízké budoucnosti se navíc mají objevit ještě levnější modely.

Miso Robotics nabízí své roboty provozovatelům restaurací a rychlých občerstvení za částku kolem 2000 dolarů měsíčně. S ohledem na skutečnost, že robot může pracovat 24 hodin denně, je jeho hodinová mzda necelé tři dolary, což je pro „zaměstnavatele“ zajímavé, neboť se jedná jen o zlomek toho, co by zaplatil živému zaměstnanci.

Jedním z důvodů úspěchů tohoto obchodního modelu je soustavně klesající cena hardwarových komponent. Generální ředitel Buck Jordan k tomu řekl: „Sázeli jsme na to. Byla to sice riskantní sázka, ale vyplatila se.“

Roboti v akci

Roboti Flippy obsluhují zákazníky například na stadionu Dodger v Los Angeles či v malém řetězci rychlého stravování CaliBurger, který na robotickém „kuchaři“ vystavěl svůj marketing. Nová verze robota bude používat levnější ramena a bude namontována na kolejnici u stropu, aby nezabírala podlahovou plochu.

Jordan věří, že Flippy se v příštím roce stane běžnou součástí kuchyní s rychlým občerstvením v celé zemi. Uspět by mohl zejména na trzích s vyššími náklady na mzdy a pronájem nemovitostí, jako je například Kalifornie.

Americký restaurační průmysl jako celek čelí již několik let nedostatku pracovních sil. Za ten může rekordně nízká nezaměstnanost v celé ekonomice a stále rostoucí poptávka spotřebitelů po hotových pokrmech. V prosinci bylo v restauracích na území USA 820 tisíc volných míst, takže nelze tvrdit, že robot bere lidem práci – prostě jen řeší nepříznivou situaci na trhu.

Diskuze (8) Další článek: Meteorit v sobě ukrýval kompletní molekulu proteinu mimozemského původu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,