Odborníci z Johannes Kepler University pracují na robotickém chobotu, který se dokáže ohýbat a uchopovat různé předměty. Na tom by ještě nebylo nic tak zvláštního, kdyby ovšem nebyl vyroben z jedlého biodegradabilního gelu.
Na první pohled to může vypadat poněkud šíleně, ale taková technologie by podle zahraničních médií mohla mít velký dopad na řadu různých oblastí od veterinární péče až po hračkářský průmysl.
Robot je tvořen především želatinou. Kromě toho obsahuje kyselinu citronovou (obrana proti bakteriím) a glycerol (zajišťuje hydrataci). Podle studie zveřejněné v Nature Materials tato kombinace nevysychala déle než rok a chobot se dokázal ohnout a narovnat více než 330000krát – teprve potom začal praskat.
Nutno podotknout, že dotyčné zařízení ke své funkčnosti stále vyžaduje nepoživatelnou elektroniku a senzory. Jeden z jeho tvůrců, Martin Kaltenbrunner, nicméně uvedl, že jak vývoj postupuje, takových komponent je zapotřebí stále méně a méně.
V budoucnosti by se tak podobní roboti mohli využívat například k podávání léků určitým divokým zvířatům. Jednoduše by napodobovali jejich přirozenou kořist a nechali se ulovit a sežrat.
Titulní ilustrační foto: https://pixabay.com/en/users/fcleetus-2030216/, CC0