Roboti

Robot Lovot je společník pro osamělé lidi. Šíří lásku a rád se objímá

Další robot japonské výroby, určený pro zlepšení nálady osamělým lidem, míří na pulty obchodů. Jmenuje se Lovot, od slov „love“ a „robot“, a stojí za ním japonská společnost Groove X. Lovot vám s domácností nijak nepomůže, ale za to se na vás bude neustále usmívat a dožadovat se objetí.

Firma na robotovi pracovala tři roky a ve výsledku vypadá spíše jako kombinace plyšového zvířete a Teletubbies než jako kus pokrokové technologie. Na jeho hlavě se ocitá kamera citlivá na teplo, která dokáže měřit pohyb a lidská gesta. Pod plyšovou kůží se pak nachází senzory citlivé na dotyk a nechybí ani velké oči se zorničkami schopné zvětšení.

Samotný pohyb Lovot vykonává na dvou kolečkách a má i dvě ruce, se kterými kmitá. „Lovot není užitečný robot ve smyslu toho, že by plnil lidské úkoly,“ popisuje firma v tiskovém prohlášení. „Dožaduje se ale společnosti svých spolubydlících a před cizími lidmi utíká. Je prostě rozkošný tím, že je u vás,“ uvádí dále.

Něco skutečně užitečného ale přece jen Lovot dokáže. Pomocí kamery na své hlavně může natáčet nebo streamovat živá videa a jeho majitelé jej mohou používat jako elektronickou chůvičku pro děti nebo kameru pro své domácí mazlíčky. Dokáže také poznat, zda někdo neautorizovaný vejde do domu.

A pokud by někdo měl strach o své soukromí a stačila by mu samotná přítomnost Lovota, zvládne fungovat i bez internetového připojení. Jen se občas musí připojit k síti kvůli softwarovým aktualizacím.

Groove X založil bývalý zaměstnanec robotické divize Softbank Kaname Hayashi, který dříve pracoval na populárním humanoidním robotovi Pepper. Na něm si natrénoval, jak má společenský robot vypadat. I od Softbank dostal na vývoj investici, jelikož sama firma se postupně snaží zaměřit více na praktické roboty.

Hayashi proto věří, že vytvořil jedinečného společenského robota. „I když není živý, vyzařuje teplo,“ uvedl šéf společnosti a zdůraznil, že Lovot má rád objetí. Robot vyjde na 598 tisíc yenů (119 tisíc korun), prodává se v párech a do prodeje by měl jít příští podzim.

Diskuze (4) Další článek: Microsoft lepí díru v Internet Exploreru, kterou hackeři zneužívají pro cílené útoky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,