Robotické šortky svým nositelům usnadní chůzi či běh

Robotické exoskelety mají podle mnoha odborníků velkou budoucnost. Už brzy by se mohly běžně objevovat na bojištích, v továrních halách…  ale klidně i ve vašich šatních skříních.

Tým z Wyss Institute totiž představil speciální robošortky, které zvyšují rychlost. Na rozdíl od většiny jiných exoskeletů vám tedy nepomohou přemisťovat těžké předměty, ale budete díky nim snadněji chodit či běhat.

Vytvořit „technickou hračku“ tohoto typu prý vůbec nebyla snadné – vývoj potřebných algoritmů podle dostupných informací začal již počátkem loňského roku.

Šortky pomocí vestavěného počítače monitorují vaše pohyby a analyzují věci jako rychlost či to, v jaké fázi kroku se právě nacházíte. Pak přichází ke slovu speciální kabel, který napodobuje přirozenou funkci glutealních svalů. Během testů používání robošortek snížilo metabolické náklady na chůzi o 9,3 % a na běh o 4 %.

Možná vám přijde, že to není zrovna moc. Výhoda robošortek však spočívá v tom, že váží jen 5 kilo, přičemž více než 90 % hmotnosti se nachází poblíž těžiště těla. To z nich dělá jednu z prvních vlaštovek na poli lehkých a měkkých exoskeletů, které by nám jednoho dne mohly ulehčovat každodenní život.

„Ačkoliv námi nalezené metabolické redukce jsou skromné, naše studie ukazuje, že je možné mít přenosné nositelné robotické zařízení pomáhající s více než jen jednou činností,“ konstatoval hlavní badatel Conor Walsh.

Diskuze (8) Další článek: AMD opět trhá prodejní rekordy. Procesory Ryzen 3000 už v Mindfactory dosáhly tržního podílu 81 %

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,