Tohle bude husarský kousek. Rocket Lab chce zachytit svou raketu ve vzduchu pomocí vrtulníku

Startup Rocket Lab se připravuje na pokus o husarského kousku: chce zachytit svou raketu Electron ve vzduchu pomocí vrtulníku vybaveného obřím hákem. Podle některých zahraničních médií jde o další významný krok na cestě k plné znouvupoužitelnosti raket.

Firma doufá, že při nadcházející misi, která odstartuje z komplexu Māhia Peninsula na Novém Zélandu, vypustí do vesmíru celkem 34 různých komerčních zařízení.

„Posouvání limitů je v naší DNA“

První stupeň rakety by se poté měl vrátit a být zachráněn upraveným dvoumotorový vrtulníkem Sikorsky S-92. Tento model se běžně používá při přepravě ropy a zemního plynu na moři a také při různých pátracích i jiných akcích.

„Provedli jsme mnoho úspěšných vrtulníkových zachycení s replikami stupňů, provedli jsme rozsáhlé testy padáků a úspěšně jsme vyzvedli první stupeň Electronu z oceánu během našich misí 16, 20 a 22. Nyní je čas dát to všechno poprvé dohromady a utrhnout Electron z oblohy,“ uvedl zakladatel a CEO Rocket Lab Peter Beck v tiskové zprávě.

„Snažit se chytit raketu, když padá zpět na Zemi, není snadný úkol… ale posouvání limitů tak složitými operacemi je v naší DNA,“ dodal.

Diskuze (8) Další článek: Film k 85. narozeninám pražského letiště. Mělo nahradit moře, přežilo historické zkoušky a vyhlíží Aiport City

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,