Autonomní vůz | Uber | Aféry

Rodina ženy zabité autonomním autem Uberu žaluje město o 10 milionů dolarů

49letou Elaine Herzberg zabil 18. března loňského roku automobil Volvo provozovaný Uberem. V tu chvíli jel v autonomním režimu a dohledová řidička místo provozu sledovala na svém telefonu hudební soutěž. Rodina zesnulé nyní podala žalobu, v níž požaduje 10 milionů dolarů odškodného.

Pro nás je poněkud překvapivé, že žaloba nemíří na Uber ani na řidičku, ale na město Tempe v Arizoně, kde k nehodě došlo. Město viní z toho, že dlážděný středový pás uprostřed ulice North Mill Avenue vytvořil nebezpečnou situaci a tím přispěl k tragické smrti.

Kde přecházet vozovku?

Upravené Volvo XC90 společnosti Uber za tmy srazilo a zabilo chodkyni, která přecházela s jízdním kolem ulici. Žena na sobě sice měla tmavé oblečení, vyšetřovatelé však došli k závěru, že k nehodě by nemuselo dojít, kdyby řidička (či v tomto případě přesněji řečeno „operátorka“) nesledovala streamovaný video přenos.

Žalobu podává dcera zesnulé Christine Wood a její manžel Rolf Ziemann, přičemž oba požadují odškodné ve výši pěti milionů dolarů. Tvrdí, že žena přecházela vozovku na místě k tomu určeném. Jsou přesvědčeni, že v místě by měl být přechod pro chodce umožňující bezpečné přecházení.

Město mezitím nahradilo původní dlážděný středový pás zelení a doplnilo upozorňující značky, podle kterých mají chodci k přecházení Mill Avenue používat jen vyznačené přechody. Samotnou žalobu alespoň prozatím nijak nekomentovalo.

Naděje na výhru je malá

Právníci obeznámení se spisem však nedávají žalobcům velké naděje. Logan Elia, advokát Rose Law Group v Tempe, říká: „Obecně není město povinno upozorňovat lidi na otevřené a zjevné nebezpečí. Povinnost je na druhé straně. Lidé jsou povinni nepřecházet přes ulici mimo přechody.“

Samotný Uber se vypořádal s rodinou Elaine Herzberg (včetně dcery a manžela) necelé dva týdny po nehodě, ale podmínky dohody nebyly nikdy zveřejněny. Na vozidle totiž byly provedeny úpravy, které v konečném důsledky vyústily v to, že ačkoli systémy chodkyni zaregistrovaly, nijak na ní nereagovaly.

Diskuze (40) Další článek: Nebaví vás čekat na semaforech? Audi má funkci, díky které projedete na zelenou

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,