Rover Perseverance na Marsu objevil stopy po rychle tekoucí řece

Rover Perseverance na Marsu narazil na stopy po dravé řece, která tam podle odborníků proudila před miliardami let. Tento objev by nás mohl přimět k přehodnoceních některých pohledů na dávnou historii Rudé planety.

Zcela konkrétně rover našel „vějířovitou hromadu sedimentární horniny, která je vysoká 820 stop (cca 250 metrů, pozn. red.) a má zakřivené vrstvy“. Právě ty prý ukazují na někdejší přítomnost tekoucí vody.

Vědce v jejich názoru utvrzují i obrovská panoramata složená ze stovek snímků pořízených Perseverance, na nichž jsou vidět nové detaily – typicky velké valouny.

Klepněte pro větší obrázek

„To indikuje vysokoenergetickou řeku, která se řítí krajinou a nese spoustu úlomků. Čím je tok vody silnější, tím snáze dokáže přemístit větší kusy materiálu,“ uvedla Libby Ives z Jet Propulsion Laboratory.

Spousta otázek samozřejmě zůstává nezodpovězených: např. to, jak podobná řeka vlastně mohla vypadat. To už ale není až tak důležité.

„Co je na této věci skutečně vzrušující, je to, že jsme vstoupili do nové fáze historie kráteru Jezero,“ konstatovala badatelka Katie Stack Morgan. „Přemýšlíme o řekách v jiném měřítku, než jsme používali dříve.“

Diskuze (1) Další článek: Bez hluku a obav. Test 15 počítačových zdrojů s výkonem 750 W

Témata článku: , , , , , ,