Český internet 2020 | CETIN

Rozvoj rychlejšího DSL brzdí razítka. Na jeden DSLAM jsou potřeba desítky povolení

Na právě probíhající konferenci Český internet 2020: Připojení na poslední míli vystoupil Michal Frankl, člen představenstva společnosti CETIN, který odhalil, jak je na tom aktuálně síť přípojek DSL v Česku a jak se bude dále vyvíjet růst rychlosti koncových internetových přípojek.

Až gigabit do domu

CETIN vznikl rozdělením operátora Telefónica O2 v roce 2015, kdy se oddělil jakožto samostatná firma pro budování telekomunikační a internetové infrastruktury. Tu pak velkoobchodně poskytuje různým poskytovatelům internetu.

Základem je metalická síť, která vychází z historické telefonní sítě. Pro potřeby internetového připojení se na této síti využívá technologií DSL, ale aktuální snahou CETINu je tuto metalickou síť postupně nahrazovat optickou. Metalické kabely mají totiž velká technická omezení a brzdí další možnosti růstu rychlosti internetu na koncových přípojkách.

Jakmile se CETIN osamostatnil, bylo snadnější investovat větší objem peněz do modernizace infrastruktury. Budování infrastruktury už totiž není tolik závislé jen na jednom operátorovi a ačkoli je oddělený operátor O2 pro CETIN stále nejvýznamnějším zákazníkem, v součtu už ho ale ostatní zákazníci CETINu předčí. 

Investice do sítě se začaly projevovat záhy. Michal Frankl připomněl, že do roku 2016 byly běžné dostupné rychlosti 20 Mb/s, maximálně 40 Mb/s. Ale již od května 2017 bylo možné na koncových přípojkách nabídnout rychlost 250 Mb/s a od ledna 2018 až 1 Gb/s. 

96 razítek na jeden DSLAM

Gigabitové rychlosti dokáže nabídnout až optická přípojka, ale zmiňovaných 250 Mb/s je možné zvládnout i na metalické síti. Potřeba je k tomu ale dobudování tzv. předsunutých DSLAMů, což je prvek sítě připojený opticky, od kterého pak pokračují metalické kabely už jen do koncových přípojek v domech. 

Aktuálně už je postaveno více než 5250 DSLAMů a běží řízení o územním rozhodnutí pro další čtyři tisícovky. Vybudovat DSLAMy technicky není až takový problém, největší brzdou je byrokracie. Na vybudování jednoho DSLAMu je potřeba 30-52 razítek, rekordem je přitom dokonce až 96 nutných povolení úřadů, aby bylo možné DSLAM vybudovat. 

Kromě samotných DSLAMů dokážou DSL zrychlit ještě podpůrné technologie vektoring a bonding. O těch jsme již psali v samostatném článku

Dnes už se může díky tomu rychlostí 100 Mb/s připojit 1,4 milionu domácností, na rychlost 250 Mb/s dosáhne půl milionu přípoje. Rozvíjí se také optická síť až do domu, což znamená, že rychlost 1 Gb/s prostřednictvím infrastruktury CETINu může využít cca 30 tisíc zákazníků. Cílem firmy je zajistit do sedmi let milion optických přípojek až přímo do domů. 

Michal Frankl zdůraznil, že zrychlování internetu je akcelerováno zejména zvyšující se poptávkou a nároky koncových uživatelů. Aktuálně v průměru připadá na jednu přípojku 5 GB dat stažených denně. A toto číslo se stále dramaticky zvyšuje. 

Diskuze (38) Další článek: Nový Edge přepne do tmavého módu nejen sám sebe, ale i jakýkoli web

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,