Ruská létající motorka Hoverbike Scorpion se zřítila z výšky 30 metrů. Příčinou byl vadný barometr

Ruská firma Hoversurf již několik let pracuje na vývoji létající motorky Hoverbike Scorpion. Stroj, vyrobený z uhlíkových vláken, váží 114 kilogramů a může se pohybovat maximální rychlostí bezmála 100 km/h. Jednou z vyzdvihovaných vlastností má být vysoká úroveň bezpečnosti.

Tento týden se však v saudskoarabské Dubaji odehrála nepříjemná nehoda tohoto stroje, který se ve vzduchu pohybuje, podobně jako kvadrokoptéry, pomocí čtyř vrtulí. O havárii informuje server Interesting Engineering.

Motorka spadla z nebe

Létající motocykl Hoverbike Scorpion má sloužit ve službách dubajské policie, proto jeho testování probíhá i v této oblasti. Ze záběrů je evidentní, že se celá událost odehrála doslova během několika sekund, během kterých stroj s pilotem nejprve vyletěl do výšky asi 30 metrů.

Následně se divoce zakymácel, přední část poté zamířila k zemi, na což pilot reagoval přitažením a motorka tak dopadla na betonovou plochu zadní částí. Scorpion se nakonec ještě převrátil přes pilota, který ze stroje vypadl a zůstal ležet na zemi.

Ze záběrů, na kterých se létající motocykl kymácí ve vzduchu, jsou evidentní problémy s udržením vodorovné polohy. Ačkoli první spekulace naznačovaly, že se mohlo jednat o chybu v pilotáži, výrobce jako příčinu ztráty kontroly nad strojem uvedl selhání barometru.

Dobrá a špatná zpráva

Výsledek nehody lze shrnout do dvou zpráv – jedné dobré a druhé špatné. Tou dobrou je fakt, že pilot (možná poněkud překvapivě) vyvázl z karambolu bez zranění. Vznášedlo však takové štěstí nemělo – dopad na tvrdou zem pro něj měl fatální následky.

Výrobce se snaží situaci zachránit poněkud paradoxním konstatováním, že všechny bezpečnostní systémy fungovaly na jedničku, a právě proto zůstal pilot nezraněn. „Bezpečnost je naším hlavním zájmem. I díky takovým incidentům jsou naše návrhy stále bezpečnější.“

Interesting Engineering se však pozastavuje nad tím, proč byl test prováděn nad betonovou plochou. „Existuje dobrý důvod, proč byla většina vznášedlových systémů zkoušena na vodě.“ konstatuje kriticky.

Diskuze (28) Další článek: Android 11 je venku, zatím jako veřejná beta. Podívejte se, co je nového

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,