Ruské sebevražedné drony Lancet si připisují zásahy na ukrajinských zbraních

  • celou řadu zásahů na ukrajinské vojenské technice mají na svědomí sebevražedné drony Lancet
  • Úspěšná je v tomto směru především jejich nová varianta Lancet 3M * Ukrajinská armáda podle všeho nemá k dispozici efektivní prostředky obrany proti těmto dronům

Ukrajinští obránci působí ruské armádě značné ztráty, jak na jejich vojenské technice, tak i mezi vojáky. To ale neznamená, že by zcela vyhnuli vlastním ztrátám. Celou řadu zásahů na ukrajinské vojenské technice mají na svědomí sebevražedné drony Lancet, především pokud jde o novou variantu Lancet 3M.

Výrobcem dronů Lancet je ruská společnost ZALA Aero Group, která je součástí koncernu Kalašnikov. Tyto drony se přitom nápadně podobají izraelským dronům izraelské společnosti UVision Air. Dron Lancet 3M jako by z oka vypadl dronu HERO-120.

Původní drony Lancet 3 mají vzletovou hmotnost 12 kg a unesou náklad o hmotnost maximálně 3 kg, s nímž mohou létat 40 minut. Vylepšené drony Lancet 3M unesou náklad o hmotnosti přes 5 kg a vydrží s ním létat 1 hodinu, rychlostí až 120 km/h a s dosahem až 40 km.

Nákladem přitom může být vysoce explozivní či termobarická hlavice proti pěchotě nebo kumulativní hlavice HEAT proti obrněným cílům. Dron poletuje nad bojištěm, analyzuje možné cíle, volí nejlepší trajektorii útoku a nakonec provede úder na cíl. Podle výrobce by měl zvládnout i roli letecké miny a ničit drony protivníka nárazem při letu střemhlav.

Přes 100 úspěšných zásahů ukrajinských cílů

Nizozemská skupina pro open-source válečný výzkum Oryx letos 4. března (2023) odhadla, že ruské drony Lancet, zejména ve variantě Lancet 3M, mají během ruské invaze na Ukrajině na kontě přes 100 úspěšných zásahů ukrajinských cílů. Většina z nich jsou dělostřelecké systémy, což opět ukazuje na kritický význam dělostřelectva v tomto konfliktu.

Například 2. dubna byly zveřejněny záběry, které ukazují zásah samohybné houfnice AHS Krab s dělem ráže 155 mm polské výroby, společně se zásobovacím vozidlem. Zároveň se ale také ukazuje, že drony Lancet v mnoha případech svůj cíl minou.

Další věc je, že zásah dronem Lancet automaticky neznamená likvidaci cíle či jeho posádky. Stává se, že exploze sebevražedného dronu cíl jen do jisté míry poškodí. Příkladem může být útoku dronu Lancet na ukrajinské pokročilé obrněné terénní vozidlo Novator, k němuž došlo během letošního února u Bachmutu. Vozidlo bylo útokem poškozeno, ale jeho posádka vyvázla.

Ukrajinská armáda podle všeho nemá k dispozici účinné a efektivní prostředky obrany proti těmto dronům, kromě ochranných kovových sítí. Takové prostředky ale v podstatě nejsou známé a armády jednotlivých zemí na nich podle všeho intenzivně pracují.

Vojenští analytici soudí, že mezinárodní sankce a celkově špatný stav ekonomiku brání Rusku, aby drony Lancet vyrábělo a nasazovalo během invaze na Ukrajině ve velkých množstvích. Ruské drony obecně závisejí na importované elekronice a ruští výrobci jen obtížně hledají náhrady.

Zdroje:

Defence Blog

Defence Blog

Defence Blog

Diskuze (10) Další článek: Přichází nejlevnější a nejúspornější grafika řady Ada. GeForce RTX 4070 je optimální pro hraní v 1440p

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,