Rusko | Cenzura | Fake News

Rusko chystá přísný zákon proti fake news. Dotkne se hlavně sociálních sítí

Nový zákon, který umožní vládě trestat sociální sítě, které nebudou rychle mazat lživé příspěvky na svých stránkách, plánuje Rusko. S nápadem přišlo v rámci diskuzí o jeho údajném vměšování do amerických voleb v roce 2016, o kterém americké tajné služby stále tvrdí, že proběhlo, a Rusko, že neproběhlo. Podle expertů plánovaný zákon ještě více omezí svobodu slova na ruském internetu.

Se zákonem přišli zákonodárci vládnoucí strany Jednotné Rusko, podle kterých by sociální sítě měly být absolutně zodpovědné za nepravdivé příspěvky, které na ně lidé přidávají. Doteď musely stránky v Rusku odstraňovat jen obsah, který je extremistický, podněcuje k nenávisti nebo propaguje homosexualitu.

Novinka by se měla týkala webů, které mají denně více než 100 tisíc návštěvníků. Nepravdivý komentář nebo příspěvek by musely odstranit do 24 hodin. Pokud by tak neudělaly, hrozila by jim pokuta až 50 milionů rublů (cca 17,7 milionů korun). Zákon momentálně posuzuje Státní Duma, dolní komora ruského parlamentu.

V zahraničí se okamžitě objevila kritika, podle které zamýšlený zákon ještě více omezí svobodu slova na ruském internetu. Hlavně proto, že moderátoři kontrolující obsah budou příspěvky pravděpodobně vyhodnocovat podle požadavků vlády. Velké sociální sítě také budou muset zřídit v Rusku pobočky, aby zákonu vyhověly a najaly na místě moderátory, čemuž se doteď například Facebook a Twitter urputně vyhýbaly.

Podle Adriana Shahbaze, experta z neziskové organizace Freedom House, inspiroval nejen Rusko americký prezident Donald Trump a jeho časté označování za fake news všechny názory, se kterými nesouhlasí. Spousta vládnoucích skupin po celém světě tak rovněž začala kritický obsah nazývat fake news a prosazovat cenzuru na internetu. Shahbeze to vysvětloval pro The New York Times.

Rusko totiž není první, koho podobné legislativní opatření napadlo. Již v dubnu malajská vláda přijala zákon, který šíření fake news zakazuje pod hrozbou 10 let vězení. Omezení přijal také egyptský parlament. Keňa pak v květnu zakázala na internetu veškeré informace, které jsou vytvořené za účelem vyvolávání chaosu a paniky.

Fake News: Silná internetová zbraň, proti které se těžko brání

Diskuze (82) Další článek: Společně na internetu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,