Rusko jako první na světě schválilo vakcínu proti COVID-19, rychlost registrace však vyvolává obavy

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý oznámil, že Rusko je první zemí na světě, která schválila registraci vakcíny proti onemocnění COVID-19, označovanou jako „Sputnik V.“ V prohlášení mimo jiné uvedl, že již byla naočkována jedna z jeho dcer a během jednoho měsíce by měly vakcínu dostat miliony lidí v čele se zdravotnickými pracovníky, učiteli a dalšími rizikovými skupinami.

O ruské vakcíně je v tuto chvíli známo jen minimum podrobností. Ví se, že ji vyvinuli vědci z Ústavu epidemiologického a mikrobiologického výzkumu Nikolaje Gamaleji, avšak neexistují žádné veřejné údaje, natož pak jakékoli publikované a recenzované vědecké studie.

Ruská vakcína

Z dostupných informací lze zatím zjistit jen to, že byly registrovány dvě klinické studie, jež měly být realizovány na velmi malém vzorku testovaných osob. Do výzkumů, které začaly před méně než dvěma měsíci, se přihlásilo 38 zdravých dobrovolníků a předpokládaný termín jejich ukončení je stanoven na 15. srpna.

Světová zdravotnická organizace (World Health Organization; WHO), která sleduje mezinárodní snahy o vývoj vakcíny proti COVID-19, eviduje Sputnik V pouze v první ze tří testovacích fází. Ta se obvykle realizuje na desítkách jedinců a jejím hlavním úkolem je zjištění míry (ne)bezpečnosti.

Druhá fáze klinické studie zpravidla zahrnuje stovky lidí a dále zkoumá bezpečnost, dávkování a imunitní odpovědi, které vakcína vyvolává, což může naznačovat její možnou účinnost. Třetí fáze pak zahrnuje desítky tisíc lidí, většinou trvá několik měsíců a jejím hlavním cílem je potvrdit, zda vakcína chrání před infekcí a nemocí.

Odbyté testování?

Server Ars Technica na základě dostupných podkladů soudí, že „Rusko patrně vynechalo třetí fázi a možná ještě neukončilo druhou fázi“. K podobnému závěru docházejí také další zahraniční média – například Interesting Engineering předpokládá, že k registraci vakcíny došlo před dokončením třetí fáze klinické studie.

Ruský prezident hovořil o vakcíně na úterním zasedání vlády, kde vysvětloval, že již prokázala dostatek pozitivních výsledků a nabízí trvalou imunitu proti koronaviru SARS-CoV-2. Registrací vakcíny, která je připravena k ostrému nasazení, Rusko splnilo svůj nedávný slib „porazit Západ“.

Podezřele rychlé schválení a registrace však vyvolává obavy, zda v tomto případě spíše, než o vědu nešlo primárně o „vítězství v očkovacím závodě“. Na to, jaká bude skutečnost, si však budeme muset přinejmenším několik měsíců počkat.

Diskuze (71) Další článek: Další skandál TikToku: aplikace pro Android déle než rok sbírala MAC adresy zařízení

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,