Rusko vyzkoušelo hypersonickou střelu Avangard

  • Rusko otestovalo hypersonický kluzák Avangard
  • Jde o střelu dosahující rychlosti kolem Mach 27
  • Díky tomu by si s ní zřejmě neporadil žádný stávající systém protivzdušné obrany USA

Putinovské Rusko má stále obavy z amerických systémů protiraketové obrany. Proto se snaží vyvíjet zbraňové systémy, které by byly schopné v případě potřeby americkou obranu překonat. Během vánočních svátků si Rusko nadělilo dárek v podobě testu hypersonického kluzáku Avangard, který je právě jednou z takových zbraní.

Spojené státy v průběhu posledních let vybudovaly několik protiraketových systémů. Zahrnují systém raketové obrany proti hlavicím balistických raket ve střední fázi balistického letu Ground Based Midcourse Defense (GMD), který je umístěný na základnách na Aljašce a v Kalifornii.

Dále systém protivzdušné obrany AEGIS s raketami Standard SM-3, umístěný na amerických válečných lodích na oceánech a v pozemní verzi Aegis Ashore Missile Defense Systém na základně Deveselu v Rumunsku, a také mobilní protivzdušné raketové systémy THAAD a MIM-104 Patriot PAC-3.

Tyto americké systémy protivzdušné obrany slouží primárně k tomu, aby v případě potřeby sestřelily rakety „zlotřilých“ zemí, jako je Severní Korea či Írán. Americká armáda je průběžně testuje s proměnlivým úspěchem. Kapacita těchto systémů by zřejmě stačila na jednotlivé rakety vypálené státy se slabšími arzenály. Odborníci se ale shodnou, že na zastavení případného mohutného útoku raket Ruska jsou tyto systémy ve své dnešní podobě zcela nedostačující.

Rusko se obává překvapivého úderu

Rusko se přesto, alespoň ve svých veřejných vyjádřeních, obává, že by USA mohly překvapivě udeřit a jejich protiraketová obrana by pak znemožnila ruskou odpověď. Nové zbraně, jako je Avangard by to podle Ruska měly změnit.

Kluzák Avangard je extrémně rychlá střela, která by měla být nad síly protiraketové obrany systémů GMD, THAAD i dalších. Ty jsou ostatně navrženy tak, aby byly účinné proti balistickým střelám a nikoliv proti kluzákům, které mají úplně jinou trajektorii letu.

Pokud by Rusko použilo Avangard, tak by s ním mohlo zaútočit právě na americké systémy obrany proti balistickým střelám, a pak spustit velký útok „tradičními“ balistickými jadernými raketami.

Podle dostupných informací je Avangard vybavený scramjetovým pohonem, díky němuž by měl dosahovat rychlosti kolem Mach 27. Tak rychle letící střelu by zřejmě nebylo možné zasáhnout žádným stávajícím americkým systémem protivzdušné obrany. Avangard přitom může nést jak konvenční, tak i jadernou hlavici o síle až přes 2 megatuny TNT.

Titulní foto: Министерство обороны Российской Федерации, CC BY 4.0

Diskuze (60) Další článek: TP-Link se pochlubil meshovou sítí Deco X10 s podporou Wi-Fi 6 [CES]

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,